TOP

Παροχή Πρώτων Βοηθειών από εκπαιδευτικούς στα ελληνικά σχολεία!

02/06/2021

Γράφει η Κοσμίδου Μαρία
Ονομάζομαι Κοσμίδου Μαρία και εργάζομαι ως Σχολική νοσηλεύτρια . Αποφοίτησα από το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων υγείας και πρόνοιας  του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος  και έχω ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές σπουδές μου στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο «Διοίκηση Μονάδων υγείας»

Πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν αμφιβολίες σχετικά με παροχή πρώτων βοηθειών εντός του σχολικού περιβάλλοντος και αν αυτό επιτρέπεται νομικά ή όχι, γεγονός που τους δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια. Σκοπός του άρθρου αυτού είναι να τονίσει την αναγκαιότητα για συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα σχετικά με τα ατυχήματα των μαθητών, την πρόληψη αυτών και την παροχή Πρώτων Βοηθειών, αλλά και την υποχρέωση που έχει κάθε πολίτης απέναντι στον συνάνθρωπο του, όταν παραστεί μια επείγουσα κατάσταση.

Στο πλαίσιο της σχολικής κοινότητας, οι εκπαιδευτικοί αποτελούν  τους άμεσους διασώστες των μαθητών, προτού απευθυνθούν στους ειδικούς. Επομένως, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σχετικά με την πρόληψη ατυχημάτων και την παροχή πρώτων βοηθειών κρίνεται αναγκαία. Πολλοί, ωστόσο, εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν Πρώτες Βοήθειες συχνά έρχονται αντιμέτωποι με ένα αίσθημα φόβου, ως προς την παροχή πρώτων βοηθειών σε μία επείγουσα κατάσταση, μένοντας συχνά αμέτοχοι.  Αυτό που δεν γνωρίζει όμως κάποιος είναι πως, σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, η παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άνθρωπο που κινδυνεύει δεν είναι εθελοντική αλλά υποχρεωτική!

Ο νόμος (αρ. 307 ποινικός κώδικας) δεν εξετάζει εάν κάποιος γνωρίζει Πρώτες Βοήθειες ή όχι. Αντίθετα, η αδιαφορία διώκεται ποινικά και αυτό είναι κάτι που αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει. Εάν η σωματική ακεραιότητα κάποιου δεν κινδυνεύει, οφείλει να βοηθήσει τον συνάνθρωπο του με όποιο τρόπο μπορεί. Συγκεκριμένα, ο νόμος 4919/2019-ΦΕΚ 95/Α/11-6-2019, άρθρο 307 αναφέρει ότι: «Όποιος παραλείπει να σώσει άλλον από κίνδυνο ζωής, αν και μπορεί να το πράξει χωρίς κίνδυνο της δικής του ζωής ή υγείας, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή» (https://www.e-nomothesia.gr/kat-kodikes-nomothesias/nomos-4619-2019-phek-95a-11-6-2019.html).

Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων πρέπει να γνωρίζουν ότι στην εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ. για το σχολικό έτος 2016-2017 αναφέρεται ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να έχουν τις απαραίτητες ιατρικές ή φαρμακευτικές γνώσεις ώστε να συνεισφέρουν με εξειδικευμένες πράξεις (χορήγηση φαρμάκου από το στόμα ή σε ενέσιμη μορφή) σε ειδικού τύπου ασθένειες των μαθητών (εφηβικός ζαχαρώδης διαβήτης, επιληπτικές κρίσεις κ.α.) αλλά και σε εποχιακές ιώσεις. Αυτό όμως ΔΕΝ αποκλείει την υποχρέωση του εκπαιδευτικού να παρέχει τις στοιχειώδεις Πρώτες Βοήθειες στους μαθητές του σχολείου του. Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός οφείλει κατ’ ελάχιστον να καλέσει το 112-166 και να ενημερώσει τους γονείς του μαθητή (https://www.minedu.gov.gr/nipiagwgeio/mathites-nip/25295-10-11-16-ti-provlepetai-gia-tin-farmakeftiki-agogi-ton-mathiton-entos-sxolikoy-orariou-3).

Για την βέλτιστη παροχή Πρώτων Βοηθειών μέχρι να εξασφαλισθεί εξειδικευμένη βοήθεια, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου και εξοπλισμένου φαρμακείου σε κάθε σχολική μονάδα, καθώς μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στις έκτακτες καταστάσεις (https://dipe-v-thess.thess.sch.gr/images/docs2020/SxFarmakeioElegxosAthlEksoplismou_05_10_2020.pdf). Πολλά σχολεία, ωστόσο, στελεχώνονται από σχολικούς νοσηλευτές για τους οποίους έχουν αιτηθεί γονείς παιδιών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης υποστήριξης, κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης δημοσίου νοσοκομείου.

Οι σχολικοί νοσηλευτές αντιμετωπίζουν, ενδιαφέρονται, συζητούν και δίνουν λύσεις για τα προβλήματα υγείας των παιδιών, γονιών και του προσωπικού του σχολείου. Ανάμεσα στα καθήκοντα του είναι α) η παροχή Πρώτων Βοηθειών για όλους τους μαθητές του σχολείου β) η φροντίδα για την διαμόρφωση του φαρμακείου του σχολείου γ) η ενημέρωση και η συμβουλευτική προς εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για θέματα υγείας, για την προστασία του σχολείου από ιογενείς καταστάσεις, εποχιακές λοιμώξεις και επιδημίες, όπως και για την αποφυγή μεταδιδόμενων νοσημάτων. (minedu.gov.gr).

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε θέματα παροχής Πρώτων Βοηθειών θα πρέπει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εργασίας τους και να επικαιροποιείται, σύμφωνα πάντα με τις τελευταίες εξελίξεις. Τέλος, πρέπει οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς να ενδιαφερθούν γι’ αυτό το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, οργανώνοντας κατά περιόδους επιμορφωτικά σεμινάρια για την εκπαίδευση της εκπαιδευτικής και γιατί όχι και της μαθητικής κοινότητας.


Γράφει ο Αναστάσης Στεφανάκης

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Ο Ελληνικός Ανθρωπιστικός Σύλλογος KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Α’/Βάθμιας και Β’/Βάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, έχει εκπαιδεύσει στην ΚΑΡΠΑ-Πρώτες Βοήθειες-Τραύμα περισσότερους από 8,500 εκπαιδευτικούς της Χώρας, με την εθελοντική συμμετοχή 830 περίπου πιστοποιημένων εκπαιδευτών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης.

Στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Δεξιοτήτων ”ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ”, του εθνικού εκπαιδευτικού προγράμματος εκπαίδευσης μαθητών/-τριών και εκπαιδευτικών ”KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές” και του Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Κρίσεων, καλούμε την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της Χώρας, τους Συντονιστές Εκπαίδευσης αλλά και τον κάθε εκπαιδευτικό ξεχωριστά, σε μία ανοιχτή συζήτηση για την εκπαίδευση όλων των εκπαιδευτικών της Χώρας, από τους παραπάνω φορείς, χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Εν μέσω πανδημίας, προσφέρεται μία σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων από απόσταση, σε εκπαιδευτικούς όλων των Διευθύνσεων της Χώρας, σε συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, Δήμους, κοινότητες και άλλους φορείς. Για την συμμετοχή σας μπορείτε να στείλετε ένα email στο edu@kidssavelives.gr και οι συνεργάτες μας θα καταφέρουν να σας εκπαιδεύσουν σε 10 θεματικές ενότητες (ΚΑΡΠΑ, Πρώτες Βοήθειες, Τραύμα).

KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές
Ελληνικός Ανθρωπιστικός Σύλλογος
iSAVElives Application
Ψηφιακή πρόοδος στις Πρώτες Βοήθειες

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!