TOP

ΣΥΝΑΨΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΚΑΙ KIDS SAVE LIVES

24/12/2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ – KIDS SAVE LIVES

«Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΖΩΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Μια καινούρια ημέρα ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ξημερώνει για τον Εθελοντισμό και τη Διάσωση στην Ελλάδα, μια νέα εποχή η οποία έρχεται να υποστηρίξει το έργο του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην on time αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών από άκρη σε άκρη της Ελλάδας.

Ο λόγος για τη γενικευμένη χρήση του διαδικτυακού Εθνικού Χάρτη Απινιδωτών (https://kidssavelives.gr/aed/) και της νέας πολύγλωσσης εφαρμογής iSAVElives (https://kidssavelives.gr/isavelives/) από τους εθελοντές της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα σε Πανελλήνια εμβέλεια τον θεσμό των FIRST RESPONDERS (Επαγγελματιών Υγείας εκτός Υπηρεσίας και Εκπαιδευμένων – Πιστοποιημένων Πολιτών), με την υποστήριξη της τεχνολογίας.

Κοινός στόχος της ΕΟΔ και του KIDS SAVE LIVES, είναι να χρησιμοποιηθεί η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ εις όφελος των θυμάτων που κινδυνεύει η ζωή τους, ελαχιστοποιώντας τον ΧΡΟΝΟ ενημέρωσης και αντιμετώπισης αυτών: Οι Πρώτοι Ανταποκρινόμενοι της Κοινότητας, μέσω του iSAVElives θα ANΤΑΠΟΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ σε κάθε είδους επείγοντα περιστατικά, χορηγώντας Πρώτες Βοήθειες – ενώ παράλληλα θα πολλαπλασιάζουν τις ελπίδες επιβίωσης του θύματος, μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας!

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη Αναστάση, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ΔΩΡΕΑΝ από όλους (παιδιά, απλοί πολίτες, άτομα τρίτης ηλικίας κ.α.) και θα κάνει σε πολλές περιπτώσεις τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, με ιδιαίτερο αντίκτυπο στην ΕΠΑΡΧΙΑ και τα ελληνικά ΝΗΣΙΑ, όπου οι αποστάσεις και ο χρόνο ανταπόκρισης από τις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ.

Όπως συνέβη στην περίπτωση καρδιακής ανακοπής του Δανού ποδοσφαιριστή Κρίστιαν Έρικσεν και του 14χρονου έφηβου ποδοσφαιριστή στο γήπεδο των νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, τα θύματα μίας εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής μπορούν να επιστρέψουν στη ζωή, δυστυχώς όμως μόνο εάν αντιμετωπιστούν τα πρώτα κρίσιμα λεπτά (η άμεση έναρξη ΚΑΡΠΑ από τους παρευρισκόμενους και η άφιξη και χρήση ενός Απινιδωτή σε 3-5 λεπτά, οδηγούν στην επιβίωση του 50-70% των θυμάτων).

Η εφαρμογή iSAVElives που δημιούργησε το KIDS SAVE LIVES σε συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό MICROSOFT και που θα ενεργοποιηθεί πολύ σύντομα στην Ελλάδα, δίνει την ευκαιρία στον χρήστη ενός έξυπνου κινητού να κερδίζει ΧΡΟΝΟ εις όφελος του θύματος που κινδυνεύει, κυρίως μέσω της άμεσης ενεργοποίησης του 166-112 και των First Responders της Κοινότητας, ενώ θα του δείχνει παράλληλα τη θέση του πλησιέστερου Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (AED MAP), αλλά και Οδηγίες Καθοδηγούμενης Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (GUIDED CPR).

Την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021, μία ημερομηνία ορόσημο για τους εθελοντές των δύο Σωματείων, οι Πρόεδροι αυτών (ΕΟΔ: κ. Φώτης Σαρηγιάννης – KSL: κ. Αναστάσης Στεφανάκης), υπέγραψαν το μνημόνιο συνεργασίας στα γραφεία της ΕΟΔ στην Κηφισιά Θεσσαλονίκης, παρουσία κι άλλων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων.

Το μνημόνιο συνεργασίας περιλαμβάνει σημαντικά πεδία συνεργασίας, προκειμένου να συμβάλλουν τα μέρη δια των κοινών τους ενεργειών:

  • Στην δωρεάν χρήση του Apllication iSAVElives από τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (https://kidssavelives.gr/isavelives/)
  • Στην δωρεάν εκπαίδευση μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, μέσω του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος iSAVElives FIRST RESPONDER EDUCATION και στη διάδοση των ενημερωτικών Posters που συνοδεύουν το iSAVElives App, που αποσκοπούν στην οργάνωση των κοινοτήτων
  • Στην καταγραφή των Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs) της Χώρας και την παράλληλη ανάπτυξη του δικτύου, που θα ελέγχεται, θα οργανώνεται και θα υποστηρίζεται από τον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών® (https://kidssavelives.gr/aed/) του KSL
  • Στην οργάνωση και υλοποίηση κοινών προγραμμάτων με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση παιδιών και πολιτών για την σημαντικότητα της άμεσης παροχής Πρώτων βοηθειών από όλους ανεξαιρέτως και της έγκαιρης χρήσης Eφαρμογών και Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs) σε θύματα καρδιακής ανακοπής

Τους χαιρετισμούς και τα συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης, έστειλε ο πρώην Πρόεδρος της ΕΟΔ κ. Γεώργιος Καλογερόπουλος, ο οποίος πριν 6 μήνες είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες από πλευράς της ΕΟΔ.

Τα δύο μέρη συνομολογούν με την υπογραφή του Μνημονίου σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης πολύτιμων συνεργειών, με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα που θα προωθούν ευρέως την βελτίωση της ποιότητας ζωής σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο μέσω του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, καθώς και την ανύψωση του αισθήματος ασφάλειας για όλους. Αποτελεί την απαρχή μιας σημαντικά υποσχόμενης συνεργασίας, με κοινό όραμα και στόχο την προαγωγή της γνώσης και των καλών πρακτικών στους τομείς της επιστήμης, της υγείας και του εθελοντισμού.

Η συνεργασία ανάμεσα στην ”ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ” και τον ανθρωπιστικό οργανισμό ‘’ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ’’ υλοποιείται ανάμεσα σε ΦΙΛΟΥΣ, δύναται να καταστεί από κοινού γόνιμη και εξαιρετικά δημιουργική, δεδομένου ότι σηματοδοτεί την απαρχή μιας δυναμικής κοινής πορείας για αμφότερα τα μέρη της συμφωνίας, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην προαγωγή μιας αποτελεσματικής οργάνωσης, διαχείρισης και αντιμετώπισης απειλητικών για τη ζωή συμβάντων από ομάδες Πρώτων Ανταποκρινόμενων, μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας.

Περισσότερα για το έργο του KIDS SAVE LIVES, εδώ: https://kidssavelives.gr/

Περισσότερα για το έργο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ, εδώ: https://www.hrt.org.gr/

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!