TOP

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ

Το KIDS SAVE LIVES συμπεριέλαβε στους καταστατικούς του σκοπούς, το έργο ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών σχετικά με τους Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές. Σήμερα, έχοντας πολυετή εμπειρία σε θέματα ΧΡΗΣΗΣ, ΑΓΟΡΑΣ, ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ και ΕΛΕΓΧΟΥ των Απινιδωτών, απαντάει στις πιθανές σου ερωτήσεις.

 1. ΧΡΗΣΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ
 2. ΑΓΟΡΑ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ
 3. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ
 4. ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ
 5. ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ
 6. ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ΧΡΗΣΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ

Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (Automated External Defibrillator), είναι ένα απαραίτητο εργαλείο της Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (Basic Life Support) για την ON TIME αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

ΒΑΣΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ: Κατά τη Βασική Υποστήριξη της Ζωής, ο ανανήπτης κερδίζει “χρόνο” και “προστασία εγκεφάλου” με τις δεξιότητες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης εις όφελος του θύματος, ενώ με την χρήση του AED ενεργεί για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας θανατηφόρας αρρυθμίας.

ΕΥΚΟΛΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: Η συσκευή είναι φτιαγμένη για επαγγελματίες υγείας αλλά και εκπαιδευμένους πολίτες, η οποία σε καθοδηγεί βήμα βήμα μέσω απλών οπτικών και φωνητικών οδηγιών.

ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΑ ή PADS ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ : Διάβασε τον σχετικό οδηγό για τα ηλεκτρόδια ή pads του απινιδωτή σου.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΡΥΘΜΟΥ: Μέσω των ηλεκτροδίων του AED γίνεται ΗλεκτροΚαρδιοΓράφημα (ECG), με σκοπό να αναγνωρίσει η συσκευή αν η κατάσταση της καρδιάς του θύματος απαιτεί την χορήγηση απινίδωσης. Καθοδηγεί για την χορήγηση απινίδωσης ή για την έναρξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης, με αξιοπιστία στο 100%. Αυτό εξασφαλίζει και το θέμα ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ της συσκευής από έναν πολίτη, καθώς το μηχάνημα θα εγκρίνει τη χορήγηση απινίδωσης μόνο σε θύμα καρδιακής ανακοπής που έχει έναν από τους δύο απινιδώσιμους θανατηφόρους ρυθμούς: Κοιλιακή Μαρμαρυγή (VF) ή Άσφυγμη Κοιλιακή Ταχυκαρδία (pVT).

ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ: Σε περίπτωση που ενδείκνυται απινίδωση (SHOCK), το μηχάνημα συστήνει απινίδωση με οπτικές και φωνητικές οδηγίες. Με το πάτημα του  κουμπιού στέλνει ρεύμα αμφίδρομα από το ένα ηλεκτρόδιο στο άλλο μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, με σκοπό να διαπεράσει την καρδιά και να σταματήσει την θανατηφόρα αρρυθμία. Για να σταματήσει η αρρυθμία μπορεί να απαιτηθούν περισσότερες από μία απινιδώσεις.

ΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ: Είναι απόλυτα νόμιμο για έναν εκπαιδευμένο πολίτη ή παιδί να τον χρησιμοποιήσει (για τον Νόμο, οτι ισχύει για τους ενηλίκους ισχύει και για τα παιδιά), ενώ σε άλλα Κράτη όπως η Γερμανία, επιτρέπεται η χρήση απινιδωτων και σε μη εκπαιδευμένους πολίτες. (Διαβάστε περισσότερα στο πεδίο ΝΟΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ).

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ: Μάθετε περισσότερα για τη χρήση του AED συμμετέχοντας σε ένα εθελοντικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προσφέρει το KIDS SAVE LIVES χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ή σε ένα πιστοποιημένο σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής (πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ).

ΑΓΟΡΑ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ

Στην αγορά διατίθενται πολλά μοντέλα από πολυάριθμες εταιρείες που κατασκευάζουν Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές. Τα χαρακτηριστικά τα οποία θα πρέπει να αναζητήσετε με σκοπό να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς, είναι τα εξής:

ΚΟΣΤΟΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ: Πόσο κοστίζει η συσκευή; Συνήθως στην ελληνική αγορά τα διάφορα μοντέλα κυμαίνονται από 1,000 έως 1,600 €, με μέσο όρο τα 1,300€. Είναι δηλαδή μια πάμφθηνη συσκευή – που κοστίζει όσο ένα ακριβό κινητό τηλέφωνο – η οποία σώζει ζωές!

ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ: Η μπαταρία και τα αυτοκόλλητα ηλεκτρόδια έχουν διάρκεια ζωής 3-5 χρόνια. Μάθετε τι κόστος έχουν τα ανταλλακτικά ηλεκτρόδια και οι μπαταρίες, μπορεί ένα μηχάνημα να είναι φθηνό – αλλά να μην είναι value for money – εξαιτίας των ακριβών ανταλλακτικών. Προτείνουμε την αγορά 2 ηλεκτροδίων ενηλίκων και 1 ηλεκτροδίου παιδιών.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ρωτήστε τι ενέργεια απινίδωσης χορηγεί η συσκευή. Οι περισσότερες έχουν τη δυνατότητα για απινίδωση μέχρι 200 Joule, ενώ υπάρχουν και μηχανήματα που η τεχνολογία τους επιτρέπει την απινίδωση μέχρι 360 Joule. Προτιμήστε το μηχάνημα με την υψηλότερη ενέργεια, καθώς θα βοηθήσει να αντιμετωπισθεί πιο εύκολα η θανατηφόρα αρρυθμία.

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ: Συνήθως όλες οι συσκευές είναι αξιόπιστες για να πάρουν έγκριση διάθεσης στο κοινό, ωστόσο αναζητήστε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της συσκευής σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν γίνει.

ΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ vs ΗΜΙΑΥΤΟΜΑΤΟΙ ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ: Οι πλήρως Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές αν αναγνωρίσουν απινιδώσιμο ρυθμό, θα χορηγήσουν αυτόματα απινίδωση. Οι Ημιαυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές συστήνουν την χορήγηση απινίδωσης στον χρήστη όταν απαιτείται και ο ανανήπτης θα πατήσει το κουμπί απινίδωσης. Το KIDS SAVE LIVES προτείνει την αγορά των Ημιαυτόματων AEDs ως πιο ασφαλή μηχανήματα για τους παρευρισκόμενους, αφού ο ανανήπτης πριν πατήσει το κουμπί θα ελέγξει και θα εξασφαλίσει πως κανείς δεν ακουμπάει το θύμα.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ: Το KIDS SAVE LIVES έκανε πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών για μείωση του ΦΠΑ. Ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος Απόστολος γνωμοδότησε θετικά, ο Υπουργός Οικονομικών νομοθέτησε, η πρόταση εγκρίθηκε από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και ψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων η μείωση του ΦΠΑ στο 6%, ως ”αγαθό” που σώζει ζωές. Οι απινιδωτές είναι πλέον πιο φθηνοί και από ένα κινητό τηλέφωνο, τοποθετήστε έναν απινιδωτή στο σχολείο σας, την κοινότητα, τον σύλλογο, το γυμναστήριο, το γήπεδο ή την επιχείρηση σας, με στόχο τους 10,000 AEDs μέχρι το 2030!

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ

ΔΙΑΔΟΣΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ: Συστήνεται η τοποθέτηση δύο (2) Απινιδωτών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο – σε σχολεία, γήπεδα, πολυκαταστήματα, υπηρεσίες και όπου αλλού υπάρχει μεγάλη συνάθροιση ατόμων -, με σκοπό την άμεση χρήση του σε περίπτωση εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, ιδανικά εντός 3-5 λεπτών (οδηγεί στην επιβίωση του 50-70% των θυμάτων). Η UEFA συστήνει την τοποθέτηση ενός AED σε κάθε γήπεδο, αλλιώς να μην γίνεται καμία προπόνηση ή αγώνας.

ΚΥΤΙΟ ΦΥΛΑΞΗΣ: Το KIDS SAVE LIVES προτείνει την τοποθέτηση Απινιδωτή σε ειδικό κυτίο φύλαξης. Σε περίπτωση τοποθέτησης του κυτίου φύλαξης σε εξωτερικό χώρο, σκεφτείτε – αν υπάρχουν θέματα ασφαλείας – την ύπαρξη ειδικού λουκέτου ασφαλείας με τετραφήφιο κωδικό, τον οποίο θα γνωρίζουν όλοι οι πιστοποιημένοι ανανήπτες του σχολείου ή του δήμου.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ: Απαραίτητα βοηθήματα σε κάθε AED, είναι:

 1. Μικρή Υφασμάτινη Πετσέτα
  Η χρήση της αφορά το σκούπισμα ενός ιδρωμένου – βρεγμένου θύματος καρδιακής ανακοπής, ώστε να κολλήσουν τα ηλεκτρόδια σε γυμνό και στεγνό δέρμα, όπως αναφέρουν και οι οδηγίες χρήσης των απινιδωτών (το νερό είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού).
 2. Ξυράφι Ξυρίσματος
  Η χρήση του αφορά το ξύρισμα θύματος καρδιακής ανακοπής με δασύτριχο στήθος, ώστε τα ηλεκτρόδια να έρθουν σε τέλεια επαφή με το δέρμα.
 3. Ατραυματικό Ψαλίδι
  Η χρήση του αφορά το κόψιμο των ρούχων του θύματος, με σκοπό να μειώσουμε τον χρόνο τοποθέτησης των ηλεκτροδίων.
 4. Βοηθήματα Αερισμού
  Η χρήση τους αφορά την χορήγηση εμφυσήσεων διάσωσης στο θύμα, χωρίς να έρχονται σε επαφή οι ανανήπτες. Συστήνουμε τον αυτοδιατεινόμενο ασκό (τύπου AMBU), την προσωπίδα εμφυσήσεων (POCKET MASK) και το κάλυμμα προσώπου (KEYCHAIN FACE SHIELD).
 5. ΜΑΠ (Γάντια – Χειρουργική Μάσκα)
  Η σημαντικότατη χρήση των Μέσων Ατομικής Προστασίας αφορά την προστασία των ανανηπτών την περίοδο της πανδημίας COVID-19. Συστήνουμε 5 ζευγάρια ελαστικών γαντιών προστασίας και 5 χειρουργικών μασκών, για την αποφυγή μόλυνσης.

ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ: Φιάλη Οξυγόνου – Βοηθήματα Λήψης Ζωτικών Σημείων – Βοηθήματα Προστασίας από Υποθερμία, Ακινητοποίησης ΑΜΣΣ και Ελέγχου Αιμορραγίας.
Σε οργανωμένες κοινότητες (κοινότητες Χαλκιδικής) όπου δημιουργήσαμε ομάδες FIRST RESPONDER, συστήνουμε δίπλα στον AED την τοποθέτηση φιάλης οξυγόνου, πιεσόμετρο, παλμικό οξύμετρο, σακχαρόμετρο, αλουμινοκουβέρτα, αυχενικούς κηδεμόνες παιδιών και ενηλίκων και εξοπλισμό ελέγχου μιας απειλητικής για τη ζωή αιμορραγίας (γάζες, επιδέσμους, tourniquets)

ΣΗΜΑ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ: Κατεβάστε δωρεάν από το site του KIDS SAVE LIVES το διεθνές σήμα απινιδωτή της ILCOR (λευκός σταυρός και λευκή καρδιά σε πράσινο πλαίσιο, την οποία διαπερνά το σύμβολο του ηλεκτρισμού – ο κεραυνός -), τοποθετήστε το μπροστά από το κυτίο Απινιδωτή αλλά και την γύρω περιοχή με σκοπό να γίνει περισσότερο αναγνωρίσιμο και σωτήριο.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ: Αναζητήστε τη βοήθεια εθελοντών του Συλλόγου, με σκοπό να δημιουργήσουμε και να οργανώσουμε την Ομάδα Πρώτων Ανταποκριτών του σχολείου ή του Δήμου σου που θα σώζει ζωές μέχρι την άφιξη της εξειδικευμένης βοήθειας, μέσω της δωρεάν εφαρμογής iSAVElives.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ: Καταγράψτε τον Απινιδωτή σας στον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών του KIDS SAVE LIVES, με σκοπό να ενημερώσετε τους Πρώτους Ανταποκριτές για τη θέση του αλλά και άλλα κρίσιμα στοιχεία, όπως τα απαραίτητα βοηθήματα, ή τα στοιχεία επικοινωνίας σε περίπτωση που ο ΑΕD φυλάσσεται.

ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ: Ελέγξτε συχνά το μηχάνημα σας (ανά 2-3 μήνες) σχετικά με την κατάσταση της μπαταρίας του μηχανήματος και των παρελκόμενων υλικών, αλλά και την ημερομηνίας λήξης μπαταρίας και ηλεκτροδίων. Μπορείτε στο ημερολόγιο του κινητού σας να καταγράψετε την ημερομηνία λήξης αυτών, έτσι ώστε να σας έρθει ειδοποίηση για την αντικατάσταση τους!

ΕΤΗΣΙΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΟ KIDS SAVE LIVES: Οι εθελοντές του Συλλόγου μας θα ελέγχουν τακτικά – τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά – την κατάσταση της συσκευής σας (μπαταρία, ύπαρξη και λειτουργικότητα ηλεκτροδίων κ.α.) με σκοπό την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας της όταν αυτό χρειαστεί. Στο πρόσφατο παρελθόν η οργάνωση αυτή, βοήθησε να σωθεί ο 14χρονος έφηβος ποδοσφαιριστής των Νέων Μουδανιών αλλά και άλλα θύματα εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ

Χρειαζόμαστε στην Ελλάδα πιο φθηνές συσκευές με στόχο τους 10,000 δημόσιους AEDs μέχρι το 2030! Στη μεγάλη ζήτηση για τοποθέτηση απινιδωτών σε σχολεία, γήπεδα, κοινότητες και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, συνέβαλε καθοριστικά η πρόταση του KIDS SAVE LIVES στο Υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ Απινιδωτών στο 6%!!! Το αίτημα έγινε δεκτό μετά από θετική εισήγηση του υφυπουργού οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυροπουλου που οδήγησε στη νομοθέτηση του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα της μείωσης του ΦΠΑ στους απινιδωτές ως “αγαθό που σώζει ζωές” (άρθρο: ΕΚΤΑΚΤΟ – ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΦΠΑ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ ΣΤΟ 6%).

Το KIDS SAVE LIVES μετά την τοποθέτηση 300 AEDs σε σχολεία και δήμους, έχει εξασφαλίσει καλύτερες οικονομικές συνθήκες σε αρκετές εταιρείες λόγω του ανθρωπιστικού του έργου, αναζητήστε την υποστήριξή μας.

Τι άλλο χρειάζεσαι;
Στείλε μας το μήνυμα σου, είμαστε εδώ για να ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ!

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!