TOP

Πώς είναι να κρατάς την ζωή κάποιου άλλου στα χέρια σου;

01/06/2021

Αλήθεια έχετε σκεφτεί πως ίσως μια μέρα να κρατάτε την ζωή ενός ανθρώπου στα δικά σας χέρια; Όχι δεν είναι υπερβολή, καθώς καθημερινά γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολίτες μη υγειονομικοί, αλλά εκπαιδευμένοι στις πρώτες βοήθειες κάνουν προσπάθειες για να σώσουν μια ανθρώπινη ζωή! ΝΑΙ μια ανθρώπινη ζωή μπορεί να σωθεί αν ακολουθηθεί μια σειρά ενεργειών, πιο απλών για τους μη υγειονομικούς, περισσότερο πολύπλοκες και στοχευμένες από τους επαγγελματίες υγείας. 

Στην ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω θα δείτε ότι πολλές φορές τα πράγματα εξαρτώνται από τις δικές μας παρεμβάσεις – ενέργειες.

Κάποτε πριν πολλά-πολλά χρόνια σε ένα μικρό χωριό υπήρχε ένας σοφός γέροντας. Ο γέροντας αυτός όποτε τον ρωτούσαν έδινε πάντα σοφές συμβουλές και πάντα ήταν σωστός! Αυτή η σοφία και οι σωστές απαντήσεις λοιπόν, εκνεύριζαν πάρα πολύ τα νέα παιδιά. Γιατί; Γιατί πάντα είχε δίκιο! Δύο από τα παιδιά του χωριού λοιπόν, αποφάσισαν να ξεγελάσουν τον σοφό του χωριού και να κάνει για πρώτη φορά λάθος. Φαντάζεστε τι ευχαρίστηση θα ένιωθαν αυτά τα παιδιά που την έφεραν στον σοφό γέροντα; Οι νέοι από την φύση τους είναι αντιδραστικοί χαρακτήρες. Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο και πάντα πρέπει να απαντάς στο γιατί, σε όποια ερώτηση, σε όποια απορία και αν έχουν.

Συνεχίζοντας την ιστορία μας. Το σχέδιο απλό. Ένα σπουργιτάκι μέσα στην κλειστή χούφτα του ενός παιδιού και θα ρωτούσαν τον σοφό εάν είναι ζωντανό ή νεκρό. Τα παιδιά ήταν προετοιμασμένα και για τις δύο απαντήσεις. Εάν τους έλεγε ότι το σπουργίτι είναι ζωντανό, αρκούσε ένα δυνατό σφίξιμο της παλάμης και το σπουργίτι θα ήταν νεκρό! Εάν τους απαντούσε πως ήταν νεκρό, αρκούσε μόνο το άνοιγμα της παλάμης και το σπουργίτι θα πέταγε ψηλά, όπως και η περηφάνια των μικρών παιδιών που κατάφεραν να κερδίσουν τον γέροντα!!! Το σχέδιο ήταν  έτοιμο και την επομένη το πρωί θα το υλοποιούσαν. Δεν κοιμήθηκαν όλο το βράδυ από την χαρά και την προσμονή να υλοποιήσουν το σχέδιο τους.

 

Το επόμενο πρωί γίνεται η μεγάλη συνάντηση. Βρίσκουν τον γέροντα να κάθεται μέσα σε μια κουφάλα ενός πλάτανου και να διαβάζει ένα από τα εκατοντάδες βιβλία του. Οι δύο μικροί πρωταγωνιστές τον πλησιάζουν και του απευθύνουν τον λόγο. Αγνοώντας τους για λίγη ώρα, μέχρι να ολοκληρώσει την παράγραφο που διάβαζε, σήκωσε τα μάτια του και τους ρώτησε:

  • Τι συμβαίνει; Πώς μπορώ να σας βοηθήσω;
  • Γέροντα εσύ που είσαι τόσο σοφός και για όλα δίνεις την σωστή απάντηση, μπορείς να μας απαντήσεις σε αυτό που θα σε ρωτήσουμε;
  • Εάν μπορώ να σας βοηθήσω μεγάλη μου χαρά. Απάντησε ο σοφός γνέφοντας την μακριά άσπρη γενειάδα του.
  • Λοιπόν έχω ένα σπουργίτι μέσα στην παλάμη μου. Ο ένας από τους δύο, προσπαθώντας να κρύψει την ευχαρίστησή του, που θα κέρδιζε τον σοφό τον ρώτησε. Είναι ζωντανό ή νεκρό;

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει. Τους κοιτάει με απορία. Ξύνει το κεφάλι του. Με ένα βλέμμα που θαρρείς και θα τους διαπερνούσε και θα έβλεπε μέσα στην παλάμη του, τους απαντάει με μια δόση ευχαρίστησης.

  • Αγαπημένα μου παιδιά η ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ…

Οι δύο μικροί πρωταγωνιστές «κατάπιαν» την περηφάνια τους και συνέχισαν την μέρα τους σκεπτόμενοι τα λόγια του σοφού. Όταν η απάντηση μοιάζει προφανής θα πρέπει να είμαστε σε θέση να σκεφτούμε πιο σφαιρικά και να επιλέξουμε να κάνουμε κάτι από το να μην κάνουμε τίποτα απολύτως. Την δύσκολη εκείνη ώρα που όλα  δείχνουν ότι έχουν σταματήσει, πάρε την κατάσταση στα χέρια σου και βοήθησε να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή. Μην μένεις αμέτοχος. Γίνε μέρος της λύσης. Προσπάθησε και μην τα παρατάς. Η ευχαρίστηση που παίρνεις όταν ξέρεις ότι προσπάθησες και ίσως να σώσεις έναν συνάνθρωπό σου δεν περιγράφεται με τίποτε άλλο. Και αν νομίζεις πως αυτά γίνονται μόνο στην τηλεόραση, ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο μπορείς να δεις πως απλοί πολίτες εκπαιδευμένοι κράτησαν μια ανθρώπινη ζωή στα χέρια τους. Επαναφορά στην ζωή 2 ανθρώπων, με την συμμετοχή πολιτών

Αν θες να εκπαιδευτείς στις πρώτες βοήθειες, κάλεσε μας να σου δείξουμε το πώς. Θέλω να εκπαιδευτώ Βοήθησε να καταγράψουμε τους αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές (Καταγραφή απινιδωτών)που υπάρχουν σε δημόσιους χώρους για σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές.

 

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!