TOP

Ο επικουρικός ρόλος της Μουσικής στις ψυχικές και οργανικές νόσους

01/06/2021

Η μουσική είναι μία ιδιαίτερη και ίσως η πιο δημοφιλής μορφή τέχνης. Εντάχθηκε στη ζωή του ανθρώπου από τα πρώτα  χρόνια της ύπαρξης του και  μέχρι και σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας του.

–Ποια είναι όμως τα οφέλη της και πως επιδρά στον άνθρωπο;

Αρχικά, η μουσικοθεραπεία δεν έχει ηλικία! Απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες και υπάρχουν ενδείξεις πως επιδρά θετικά σε άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές  και ψυχικές διαταραχές, νευρολογικές νόσους, χρόνιες παθήσεις κ.α. Μπορεί, επίσης, μέσω πολύπλοκων εγκεφαλικών διεργασιών να βοηθήσει στην:

1) ανάπτυξη και βελτίωση των επικοινωνιακών, κοινωνικών και κινητικών δεξιοτήτων,

2) συναισθηματική και γνωστική ανάπτυξη,

3) νευρολογική αποκατάσταση   καθώς και

4) αντιμετώπιση του άγχους ή του πόνου.

Η κατάθλιψη είναι σημείο των καιρών μας, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 264.000.000 άτομα όλων των ηλικιών παγκοσμίως πάσχουν από κατάθλιψη ενώ οι θάνατοι από αυτοκτονίες οι οποίες έχουν ως υπόβαθρο  κάποια ψυχική νόσο όπως η κατάθλιψη ξεπερνούν τις 800.000 κάθε χρόνο και αποτελούν την #2 αιτία θανάτου σε άτομα ηλικίας 15-29 ετών (World Health Organization).

Υποστηρίζεται λοιπόν ότι η μουσικοθεραπεία μπορεί να αναδειχθεί ως ένα αποτελεσματικό «όπλο» το οποίο μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ψυχική νόσο.

Η μουσικοθεραπεία λοιπόν θα μπορούσε να βοηθήσει τους θεράποντες στο έργο τους και επιπλέον να μειώσει και τις δυσμενείς επιπτώσεις  του στρες, το οποίο φαίνεται πως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, γαστρεντερικών διαταραχών, κατάθλιψης καθώς και καρδιαγγειακών συμβαμάτων και συντελεί σε χειρότερη πρόγνωση.

Σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες η μουσική αντηχεί σε όλα τα μέρη ενός Νοσοκομείου.  Με αυτό τον τρόπο οι θάλαμοι ,τα χειρουργεία, τα εργαστήρια και οι διάδρομοι αποκτούν μια άλλη πιο αισιόδοξη και οικεία πνοή καθώς χαλαρώνει τόσο τους ασθενείς όσο και το προσωπικό.

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο είναι η παραγωγή χημικών μορίων. Η μουσική λοιπόν αυξάνει την έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ενός διαβιβαστή ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση. Με αυτόν τον τρόπο κατανοούμε την συναισθηματική ευφορία και το ευχάριστο συναίσθημα που μας προκαλεί.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως ασκεί θετική επίδραση στη βελτίωση των ανώτερων γνωστικών λειτουργιών (νοημοσύνη, μνήμη, συγκέντρωση, προσοχη κ.α.), και βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ στα αρχικά στάδια της νόσου. Η μουσική επίσης μπορεί να δράσει στο καρδιαγγειακό μας σύστημα ελαττώνοντας τη διέγερση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και περιορίζοντας την έκκριση της αδρεναλίνης, της «ορμόνης του στρες».

(Ενδεικτικά έχουν χρησιμοποιηθεί οι μελωδίες: «Οι Τέσσερις Εποχές», «Ροντό αλά Τούρκα» , «Μια Θάλασσα Μικρή» «La Petite Fille De La Mer», «Sudden Love», «Va’ Pensiero», «Libiamo ne’ lieti calici». )

Άρθρο:
Παπαδημητρίου Ευάγγελoς, Μουσικός

Μητκάνη Καλυψώ, Ειδικευόμενη Νευρολογίας Γ.Ν.Θ. Άγιος Παύλος

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!