TOP

ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΝΗΠΤΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΠΟΥ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ

01/06/2021

Γνωρίζουμε ότι η καρδιά ενός ανθρώπου μπορεί να σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή, είτε είναι ηλικιωμένος, άντρας, γυναίκα, έφηβος ή παιδί.
Είμαστε στη θέση να γνωρίζουμε πλέον, πως ή καρδιά ενός ανθρώπου μπορεί να ξεκινήσει και πάλι, μέσα όμως στο αυστηρό χρονικό πλαίσιο των πρώτων κρίσιμων λεπτών.

>  Πως όμως μπορείς να προλάβεις τον χρόνο, όταν τα ασθενοφόρα της Ευρώπης προσεγγίζουν σε αστικές περιοχές μέσα σε 10 λεπτά?
>  Και τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα που έχει μόνο 3.000 [περίπου] διασώστες στον δρόμο για 11 εκατομμύρια πολίτες και άλλα 20-30 εκατομμύρια επισκέπτες της Χώρας μας?
Και τι γίνεται σε μη αστικές περιοχές όπως η Χαλκιδική, που έχει μικρό αριθμό διασωστών, κακό οδικό δίκτυο, στενόμακρες χερσονήσους που καθυστερούν την προσέγγιση των ασθενοφόρων και εκατομμύρια επισκεπτών που μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να παρουσιάσουν ένα καρδιακό πρόβλημα?

Διεθνείς επιστημονικοί Οργανισμοί όπως το European Resuscitation Council και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μας καθοδηγούν, λέγοντας ”απλέ πολίτη κάνε έστω κάτι, μέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου”!!!  Ξεκίνα ως πρώτος παρευρισκόμενος με τα δύο σου χέρια καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση [ΚΑΡΠΑ] σε ένα θύμα καρδιακής ανακοπής, τοποθέτησε έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή στην κοινότητα σου και χρησιμοποίησε τον έγκαιρα μέσα στα πρώτα 3-5 λεπτά, ώστε να έχεις ποσοστό επιβίωσης πάνω από 50%-60% 

Ο ανθρωπιστικός Οργανισμός KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας πήγαν παραπέρα αυτές τις συστάσεις δημιουργώντας νέα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μαθητές των Ελληνικών σχολείων αλλά και τους ενηλίκους των Ελληνικών κοινοτήτων.

Ένα από αυτά τα προγράμματα είναι το NO NO GO – Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ [Το θύμα ΔΕΝ αντιδράει, το θύμα ΔΕΝ αναπνέει, ΞΕΚΙΝΑ και σώσε μια ζωή].

Τα βήματα για μία κοινότητα για να μπει στο δίκτυο NO NO GO, είναι κυρίως 4 τα οποία αναπτύσσονται ξανά και ξανά σε ετήσια βάση.

1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Μαθητές και ενήλικοι της κοινότητας θα πρέπει να πιστοποιηθούν από τον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της ηπείρου μας μέσα από τα προγράμματα BLS [Basic Life Support/ERC]. Ενημερωτικά το KIDS SAVE LIVES και η ΕΕΕΠΦ πιστοποίησαν πάνω από 2.500 νέους ανανήπτες τον τελευταίο χρόνο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

2. ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ
Καρδιά που σταματάει με ρεύμα ξεκινάει. Για αυτό απαιτείται οι πολίτες της κοινότητας να κάνουν χορούς, εράνους, δωρεές με σκοπό να μαζευτεί το απαραίτητο ποσό για την αγορά ενός τέτοιου σωτήριου μηχανήματος [δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό μηχάνημα για μία κοινότητα ή έναν σύλλογο, μέσος όρος τα 1300 Ευρώ, κάνοντας τον μία σπουδαία επένδυση ζωής και ασφάλειας της κοινότητας]. Από το 2011 είδαμε να μπαίνουν πάνω από 110 νέοι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε 25 περίπου Ελληνικά σχολεία και 90 περίπου κοινότητες.

3. ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΑΝΑΝΗΠΤΩΝ – ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ
Το στοίχημα ήταν να τα καταγράψουμε όλα αυτά. Οι απινιδωτές πχ είναι όλοι περασμένοι σε μία ηλεκτρονική εφαρμογή που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα μας, εδώ: https://kidssavelives.gr/map-wide/  Οι ανανήπτες που θέλουν να βοηθήσουν σε μία επείγουσα κατάσταση, έχουν όλοι υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ελεύθερης χρήσης των στοιχείων τους από το KIDS SAVE LIVES.

4. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ – ΕΚΑΒ
Σε ετήσια βάση ενημερώνουμε μέσω χιλιάδων posters δεκάδες κοινότητες της Χώρας για τις κινήσεις που απαιτούνται τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα [ειδικά της Κασσάνδρας Χαλκιδικής που ξεκίνησε το πρόγραμμα και την Υπηρεσία του ΕΚΑΒ με όλα τα στοιχεία ανανηπτών και απαινιδωτών.

[5]…. Οι άνθρωποι ξεχνάνε!! Για τον σκοπό αυτό σε ετήσια βάση ξεκινούμε εκ νέου τα 4 προηγούμενα βήματα εκπαιδεύοντας τους πολίτες κτλ, έτσι ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμοι στο επείγον περιστατικό.

ΈΧΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ?

Ναι, απόλυτα, δείτε την απόδειξη παρακάτω καθώς 17 θύματα εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής έχουν επιστρέψει ήδη στη ζωή από εκπαιδευμένα παιδιά και εκπαιδευμένους πολίτες:

Kαι εδώ:

https://www.facebook.com/kidssavelives/posts/896214100710868?comment_id=897366067262338¬if_id=1560842774097255¬if_t=feed_comment

 Δείτε εδώ, όλα τα POSTERS των κοινοτήτων Κασσάνδρας:

[η συμβουλή μας είναι να αντιγράψετε στο κινητό σας τα τηλέφωνα των ανανηπτών της κοινότητας σας, έτσι ώστε στο επείγον παράλληλα με την κλήση στο ΕΚΑΒ/166 να τους καλέσετε από το πρώτο κιόλας λεπτό, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιβίωσης ενός θύματος καρδιακής ανακοπής]

1. Αγία Παρασκευή

2. Άθυτος/Άφυτος

3. Καλάνδρα / Ποσείδι

4. Καλλιθέα

5. Κασσανδρεία  [+ Οικισμός Ελάνη]

6. Κασσανδρινό

7. Κρυοπηγή

8. Λουτρά Αγίας Παρασκευής

9. Μόλα Καλύβα

10. Νέα Ποτίδαια

11. Νέα Σκιώνη

12. Νέα Φώκαια

13. Παλιούρι

14. Πευκοχώρι

15. Πολύχρονο

16. Σίβηρη

17. Φούρκα / Παραλία Φούρκας

18. Χανιώτη

19.  Ξενοδοχειακό Συγκρότημα Σάνη
Διαθέτει 2 Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές, σε μία επείγουσα κατάσταση καλείτε την Ιατρό κα Νικολαίδου Στέλλα [Τηλ 6980011237]

20. Νέα Μουδανιά
Διαθέτει 5 Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές, σύντομα θα εμφανίσουμε την λίστα ανανηπτών και την θέση απινιδωτών.

Καλή επιτυχία πολίτες – ανανήπτες – SUPER ΗΡΩΕΣ Κασσάνδρας!!!


Οργάνωση – Υλοποίηση NO NO GO – Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ

Αναστάσης Στεφανάκης [6937270266]
Γεωργία Βατάλη
Όλγα Βατάλη
Αναστάσης Σαμαράς
Φανή Υφαντή

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!