TOP

LIFE FORCE: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

20/05/2023

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
& Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ

Το 2010, οι εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, Αναστάσης Στεφανάκης και Κατερίνα Κακάνη, ξεκίνησαν την εκπαίδευση μαθητών/-τριών εκπαιδευτικών και γονέων σε δεξιότητες ΚΑΡΠΑ και Πρώτων Βοηθειών, στα σχολεία της Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Το πρόγραμμα γνώρισε μεγάλη επιτυχία από την αρχή!

Τα παιδιά εκτελούσαν τις δεξιότητες ΚΑΡΠΑ σε ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο σε σχέση με τους ενηλίκους, δείχνοντας μεγαλύτερο ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ και ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ στο νέο μάθημα και τον νέο τους ρόλο στην ελληνική κοινωνία, «Των παιδιών που θα σώζουν ζωές»!

Τα επόμενα χρόνια η ομάδα εθελοντών εκπαιδευτών μεγάλωσε και ταξίδεψε σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος και νησιών του Αιγαίου.

Κατά το σχολικό έτος 2012/2013, η Διευθύντρια ενός Δημοτικού σχολείου του Πολυγύρου Χαλκιδικής, ζήτησε να βάλει και τα μικρά παιδιά 6-10 ετών στην εκπαίδευση. Πολύ γρήγορα, οι εκπαιδευτές Α. Στεφανάκης και Θεμελής Ιερισσιώτης, αναγνώρισαν την αποτυχία του εγχειρήματος.

Δεν είχαν την εμπειρία στην εκπαίδευση μικρών παιδιών, τις απαραίτητες γνώσεις και το κατάλληλο εκπαιδευτικό εργαλείο!

.

Μία νέα ιδέα είχε μόλις δημιουργηθεί!

.

Να γίνει μία διεθνής έρευνα για να βρεθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιδαγωγική καταλληλόλητα για αυτές τις ηλικίες και αν δεν υπήρχε, να δημιουργηθεί από την αρχή!

Το 2016, αμέσως μετά την δημιουργία της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ», ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της οργάνωσης Α. Στεφανάκης ζήτησε από την εθελόντρια Πασχαλιά Τζανή να κάνει την παραπάνω έρευνα!

Η Κοινωνιολόγος – Ψυχολόγος της παιδικής ηλικίας, επιβεβαίωσε το έλλειμμα στο πεδίο αυτό σε παγκόσμια κλίμακα και έτσι το 2018, ο Α. Στεφανάκης ζήτησε από τους εθελοντές εκπαιδευτές της οργάνωσης Σεβαστιάνα Ετμεκτσόγλου (Λογοθεραπεύτρια) και Θεόδωρο Καλύβα (Μεταφραστής), να κάνουν την προετοιμασία της κατάθεσης ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος,

που θα αφορούσε την «προεκπαίδευση μικρών παιδιών της Ευρώπης (6-10 ΕΤΩΝ) στην ΚΑΡΠΑ και τις Πρώτες Βοήθειες, μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες».

Μετά την έγκριση του προγράμματος από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, μετά τη συνεργασία με τους μέντορες μας από Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία και Ιταλία και μετά την ολοκλήρωσή του, ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ, θα διδάσκονταν πως να σώζουν ζωές σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, μέσα από ένα πρόγραμμα που η ιδέα του γεννήθηκε σε ένα δημοτικό σχολείο της Χαλκιδικής!

Η παράλληλη ανάπτυξη του προγράμματος «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ», με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (2017-2020), οδήγησε σε πρωτοφανή αποτελέσματα για τα ελληνικά δεδομένα!

Η 14χρονη Νεφέλη έγινε το πρώτο παιδί στην Ελλάδα που επανέφερε θύμα εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής, η οποία έσωσε την 10χρονη αδερφή της μετά από πνιγμό (2018, Αφίδνες Αττικής).

Η Νεφέλη, είναι ένα από τα 52,898 παιδιά που εκπαιδεύτηκαν από τους δύο φορείς την περίοδο αυτή, με την συμμετοχή 100άδων εθελοντών εκπαιδευτών!

Την περίοδο της πανδημίας, η ανθρωπιστική οργάνωση KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ συνέχισε την εκπαίδευση των παιδιών (εκπαίδευση 33,000 μαθητών και εκπαιδευτικών), αναπτύσσοντας παράλληλα προγράμματα τεχνολογίας (application iSAVElives, διαδικτυακός Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών, κανάλι Πρώτων Βοηθειών στο YouTube, μείωση του κόστους απινιδωτών σε συνεργασία με το Υπουργείο οικονομικών που οδήγησε σε μαζική τοποθέτηση απινιδωτών σε σχολεία κ.α.).

Τα παραπάνω οδήγησαν στην επιβίωση 29 συνολικά θυμάτων καρδιακής ανακοπής, σημάδι πως τα προγράμματα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Η εκπαίδευση παιδιών και εφήβων, είναι η πιο θαρραλέα, αποδοτική, καινοτόμα, εθνικής προτεραιότητας δράση για τη δημόσια υγεία και τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, τα επόμενα 70 χρόνια.

Τα μικρά παιδιά είναι μία νέα ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη! Ας τα εμπιστευτούμε, ας τα διδάξουμε μέσα από τα προγράμματα LIFE FORCE και KIDS SAVE LIVES, με τη θεσμοθέτηση ενός νέου ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Ελληνικών σχολείων!

.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (LEADER)
Πανεπιστήμιο Κολωνίας Γερμανίας
Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας
Ιταλικό Συμβούλιο Αναζωογόνησης και
Ελληνική ανθρωπιστική οργάνωση KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!