TOP

Λέμε ΝΑΙ στον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ

12/12/2023

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού 5 Δεκεμβρίου ας θυμίσουμε σε όλους την σημαντικότητα αυτής της έννοιας!

● Τι είναι εθελοντισμός;
● Ποιός μπορεί να γίνει εθελοντής;
● Ποιά είναι τα οφέλη του εθελοντισμού;

.

Στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες κοινωνικές αντιξοότητες και απαιτήσεις. Παρατηρείται μια κοινωνία, συνεχώς σε καθίζηση με τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας σε έξαρση (βία, ρατσισμός, ανεργία, εγκληματικότητα). Εδώ, λοιπόν, έρχεται ο εθελοντισμός να γλυκάνει τη ζωή μας.

.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ
Ο εθελοντισμός είναι μία ενέργεια, από την βοήθεια ενός ηλικιωμένου να περάσει τον δρόμο, την εθελοντική αιμοδοσία, εώς και τη δωρεά οργάνων. Το βασικότερο όμως χαρακτηριστικό που τον κάνει να ξεχωρίζει από άλλες πράξεις είναι η ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ· αυτή η προσφορά χωρίς ζήτηση, χωρίς υλικά ανταλλάγματα! Πολλοί άνθρωποι γύρω μας, αφιερώνουν και αξιοποιούν τον ελεύθερο τους χρόνο βοηθώντας τους συνανθρώπους τους. Συμμετέχουν σε δράσεις, βοηθούν ομάδες, την κοινωνία μας να γίνει βήμα – βήμα πιο ανθρώπινη και επωφελής για τον ίδιοτον άνθρωπο, δηλαδή ΕΜΑΣ.

.

ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ
Ο εθελοντισμός ευτυχώς δεν κάνει διαχωρισμούς, δεν κρίνει, δεν αποκλείει. Είναι εδώ για όλους! Οποιοσδήποτε έχει την δυνατότητα να κουβαλήσει το λάβαρό του, όποια στιγμή το επιθυμεί.

..
Επίσημα γίνεται κάποιος εθελοντής, συνδράμοντας σε οργανισμούς και ιδρύματα και ανεπίσημα με την συμπεριφορά του στον γείτονα, τον ξένο, τον άπορο, τον διαφορετικό. Ο εθελοντισμός βρίσκεται ανάμεσά μας σε διάφορες καταστάσεις της καθημερινότητας. Είναι απλώς θέμα επιλογής, της δικής σου επιλογής!

.

ΑΞΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ
Πολλαπλά είναι τα οφέλη που προκύπτουν από την ενασχόληση με τον εθελοντισμό. Εντοπίζονται θετικά τόσο στην ψυχική υγεία όσο και την κοινωνική ζωή. Πέρα από την καθημερινή τους εργασία, οι εθελοντές παρουσιάζονται πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάποια δυσκολία ή εργασιακή πίεση.

.

Χαρακτηρίζονται συχνά για την ψυχραιμία τους και την υπομονή. Είναι περισσότερο κοινωνικοί, με ανεπτυγμένες πρακτικές ικανότητες. Με την ένταξη σε μία εθελοντική ομάδα, καλλιεργούνται οι κοινωνικές επαφές με άτομα με τα οποία μοιράζονται τις ίδιες προσωπικές ανησυχίες και κοινωνικοπολιτικές απόψεις. Το άγχος και τα προβλήματα της καθημερινότητας παρακάμπτονται, απελευθερώνεται η σκέψη και τα άτομα ανακουφίζονται από την ψυχολογική πίεση. Με άλλα λόγια, η ένταξη σε μία νέα κοινωνική ομάδα, την οποία επέλεξαν ελεύθερα, τους προσφέρει το ανιδιοτελές αίσθημα αισιοδοξίας, πληρότητας και προσωπικής δικαίωσης που από καιρό είχαν απωλέσει στην καθημερινή κοινωνική, εργασιακή και οικογενειακή τους ζωή.

.

Μέσα από τον εθελοντισμό λοιπόν, δίνεται η ευκαιρία στους ανθρώπους, να γνωρίσουν πραγματικά τους γύρω τους και να δημιουργήσουν φιλίες, ενισχύοντας
ταυτόχρονα και την αυτοεκτίμησή τους. Οι εθελοντές κάνουν τον κόσμο καλύτερο, βάζοντας τέρμα στην αδράνεια και παίρνοντας πρωτοβουλίες για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων…

.
Ζωή Τσουγλίνη


Tags

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!