TOP

Κυνηγήστε Απινιδωτές και όχι Pokemon..!!!

01/06/2021

Η εφαρμογή που «σώζει» ζωές

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το τραύμα και ο καρκίνος είναι οι κύριες αιτίες θανάτου.

Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο στην Ευρώπη περίπου 700.000 άνθρωποι, αντιμετωπίζουν ένα επεισόδιο καρδιοαναπνευστικής ανακοπής. Από αυτούς μόλις ένα πολύ μικρό ποσοστό καταφέρνει να πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο λόγος; Τα πρώτα κρίσιμα λεπτά μετά την ανακοπή δεν βρίσκεται κάποιο άτομο που να γνωρίζει να εφαρμόζει αποτελεσματικά καρδιοπνευμονκή αναζωογόνηση (φιλί της ζωής – θωρακικες συμπιέσεις / CPR, ΚΑΡΠΑ) και να κάνει χρήση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών (ΑΕΑ, AED)

``` 1212Τα μηχανήματα αυτά είναι «έξυπνα» και πολύ εύκολα στο χειρισμό εργαλεία. Μόλις τεθούν σε λειτουργία και τοποθετηθούν στη σωστή θέση τα αυτόλλητα ηλεκτρόδια,  «καταλαβαίνουν» εάν ο άνθρωπος που έχει υποστεί την ανακοπή χρειάζεται απινίδωση. Το γνωστό σε όλους μας ηλεκτροσόκ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μηχανήματα είναι τόσο εύκολα στον χειρισμό όπου μπορεί να το χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε μη υγειονομικός πολίτης, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί στα προγράμματα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης ή όχι.

H άμεση έναρξη Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης και η γρήγορη χρήση του AED (στα πρώτα 3-4 λεπτά της ανακοπής) αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης πάνω από 60%! 

vcb

Η χρήση τους ξεκίνησε κάπου στο 1950 και σήμερα είναι τόσο διαδεδομένη η χρησιμότητά τους και το μικρό τους μέγεθος, όπου τα βλέπουμε σε αρκετούς δημόσιους χώρους όπως αεροδρόμια, λιμάνια, αθλητικές εγκαταστάσεις, εμπορικά κέντρα κ.α.

Η Ελλάδα από τον Αύγουστο του 2008 έχει εκδώσει την σχετική υπουργική απόφαση Υ4Α/οικ.15576 «ΚΑΝΟΝΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ(ΚΑΑ)», στην οποία γίνεται λόγος μεταξύ άλλων, για την αναγκαιότητα ύπαρξης απινιδωτών σε δημόσιους χώρους, Σχολεία, γήπεδα και αλλού.

Έξυπνες εφαρμογές για τα κινητά μας τηλέφωνα και τον υπολογιστή έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον κόσμο δίνοντάς μας την ευκαιρία να εντοπίζουμε που βρίσκονται αυτά τα σωτήρια μηχανήματα.

Στην χώρα μας δημιουργήσαμε μια παρόμοια εφαρμογή www.kidssavelives.gr  και έχουμε καταγράψει ήδη πάνω από 150 απινιδωτές (ΑED).  Η όλη προσπάθεια γίνεται σε εθελοντική βάση και η δημιουργία και υποστήριξη της σελίδας γίνεται από την Dreamlab Technologies Limited, εφαρμόζοντας το πρόγραμμα εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης.

Οι απινιδωτές βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, Σχολεία, επιχειρήσεις και δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες της σελίδας να εντοπίσουν το κοντινότερο σε αυτούς μηχάνημα, να λάβουν οδηγίες μετάβασης σε αυτό αλλά και αν δεν είναι εξοικειωμένοι με την περιοχή μέσω του street view να εντοπίσουν τον απινιδωτή.

gfgdfgdf (2)

Σαν άλλος κυνηγός Pokemon λοιπόν, ψάξε να βρεις που υπάρχουν απινιδωτές! Στο ξενοδοχείο που πήγες για διακοπές, σε κάποιο αθλητικό κέντρο – γήπεδο, σε σταθμούς τραίνων, λεωφορείων, λιμάνια και αεροδρόμια. Σε κάποιο εμπορικό κέντρο μπορεί να υπάρχει ένας απινιδωτής. Αν αυξηθεί ο αριθμός των απινιδωτών αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσης ύστερα από μια ανακοπή.

Βοήθησε και εσύ να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή…

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!