TOP

Happy Valentine’s Day……

01/06/2021

2Του “Αγίου” Βαλεντίνου σήμερα. Μια μέρα όπου τα καταστήματα έχουν γεμίσει με κόκκινες καρδιές και μας δελεάζουν να αγοράσουμε κάτι για να δείξουμε την αγάπη μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Μια μέρα, μια γιορτή όπου όλοι μας κάνουμε κομπλιμέντα, αναφέροντας: «Καρδούλα μου σε αγαπάω πάρα πολύ», «Η καρδιά μου χτυπά μόνο για εσένα (όπως λέει και ο Σάκης στα τραγούδια του), «Θα σε αγαπάω μέχρι να σταματήσει να χτυπάει η καρδιά μου» και άλλα τέτοια ωραία και ρομαντικά.

Αλήθεια όμως; Ξέρουμε τι είναι η καρδιά μας; Ξέρουμε πώς λειτουργεί; Ξέρουμε τι να κάνουμε αν για κάποιο λόγο σταματήσει να χτυπάει;4

Δεν είμαστε γιατροί και ούτε θα θέλαμε να μάθετε πολλά για την ανατομία της και την φυσιολογία της. Θα θέλαμε όμως να μάθετε ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ αν η καρδιά ενός αγαπημένου σας, ενός περαστικού που τυχαία περάσατε από δίπλα του και κατέρρευσε ακόμα και ενός συμμαθητή σας ή του δασκάλου την στιγμή που βρίσκεστε μέσα στην τάξη σταματήσει να χτυπάει. Η καρδιά μας είναι ένας μυς στο μέγεθος περίπου της γροθιάς μας, η οποία βρίσκεται στο κέντρο του θώρακά μας και η κύρια λειτουργία της είναι να λαμβάνει το «βρώμικο» μη οξυγονωμένο  αίμα από όλο τα όργανα του σώματός μας, να το στέλνει στους πνεύμονες για να λάβει το «καθαρό» οξυγονωμένο αίμα και να το προωθήσει ξανά σε όλα τα όργανα για να μπορέσουν να εκτελέσουν την λειτουργία τους. Αυτή η διαδικασία γίνεται περίπου 60-100 φορές (χτύπους) κάθε λεπτό. Σε μια ώρα θα χτυπήσει περίπου 4800 φορές. Σε μια μέρα 115.200. Σε ένα χρόνο 42.048.000. Φανταστείτε πόσες φορές χτυπάει σε όλη μας την ζωή, όταν τρέχουμε, όταν διασκεδάζουμε, χαιρόμαστε, στεναχωριόμαστε. Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα, όμως αυτή η διαδικασία συνεχίζεται και θα συνεχίζεται ακούραστα μέχρι να έρθει η εκείνη η στιγμή που όλα σταματάνε…

43

ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΣΥ. Αλλά τι; Ίσως έχεις ακούσει ότι αν δεν κάνεις κάτι σε 3-5 λεπτά ο άνθρωπος που δεν αναπνέει θα έχει μόνιμες μη αναστρέψιμες βλάβες στον εγκέφαλο του και ίσως πεθάνει (έχει πεθάνει ήδη, αλλά μπορεί να επιστρέψει στη ζωή). Άρα; ΠΡΕΠΕΙ να ενεργήσεις γρήγορα και αποτελεσματικά. Ναι αλλά γιατρός, διασώστης, νοσηλευτής δεν είσαι. Πώς μπορείς να βοηθήσεις; Ξεκίνα από τα απλά. Πάρε τηλέφωνο το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας στο 166. Ανέφερε που βρίσκεσαι, τι συνέβη, το τηλέφωνο σου και περίμενε να σου κλείσουν το τηλέφωνο πρώτοι οι διασώστες που απαντάνε στην άλλη γραμμή του τηλεφώνου. Επίσης αν δεν ξέρεις τι να κάνεις ΜΗΝ κάνεις ότι έχεις δει στο Grey’s Anatomy, Baywatch ή η ξεματιάστρα του χωριού. Ζήτα από το πλήθος αν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να βοηθήσει. Ψάξε να βρεις στο χώρο που είσαι εάν υπάρχει Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής. (AED – AEA). Σε άλλες χώρες το ποσοστό των ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τι να κάνουν σε μια ανακοπή είναι μικρό. Γιατί; Γιατί έχουν εντάξει το μάθημα των Πρώτων Βοηθειών στα σχολεία. Σε άλλες χώρες είναι υποχρεωτική η πιστοποίηση στις πρώτες βοήθειες για την έκδοση άδειας οδήγησης!

v            fd              fdfdfdfdf

Αν δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνεις αναζήτησε τρόπους να εκπαιδευτείς στις πρώτες βοήθειες από πιστοποιημένους φορείς. Η γνώση είναι δύναμη. Η γνώση πολλές φορές κάνει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Αν θες αυτή την μέρα να χαρίσεις στον/ην αγαπημένο/η σου ένα δώρο ΖΩΗΣ μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μας και να ζητήσεις να εκπαιδευτείς στις Πρώτες Βοήθειες και στην Βασική Υποστήριξη Ζωής.

   555 ffdfd g

                                                                                               www.kidssavelives.gr

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!