TOP

Γνωρίστε -Και Προστατευτείτε από- το Δευτερεύοντα ή Ξηρό Πνιγμό – KIDS SAVE LIVES

01/06/2021

πνιγμος

Ο ξηρός ή δευτερεύοντας πνιγμός είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να ακολουθήσει έως και 24 ώρες μετά από ένα (φαινομενικά ανώδυνο) επεισόδιο πνιγμού. Πρόκειται για σπάνιο περιστατικό – επειδή όμως μπορεί να συμβεί, είναι σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι για να μπορούμε να δράσουμε άμεσα, σώζοντας τη ζωή του παιδιού.

Τι είναι ο ξηρός και ο δευτερεύοντας πνιγμός 

Ο όρος ξηρός ή δευτερεύοντας πνιγμός χρησιμοποιείται συχνά με τον ίδιο τρόπο, αν και στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικές καταστάσεις. Στον ξηρό πνιγμό το παιδί μπορεί να καταπιεί μια μικρή ποσότητα νερού μέσα από τη μύτη ή το στόμα και αυτό προκαλεί σπασμό στον αεραγωγό, κάνοντάς τον να κλείσει. Στο δευτερεύοντα πνιγμό, πολύ λίγο νερό μπαίνει μέσα στους πνεύμονες και προκαλεί φλεγμονή η οποία μέσα σε λίγες ώρες επιδεινώνεται και εμποδίζει τη μεταφορά του οξυγόνου στους πνεύμονες.

λθνγσ

Ο ξηρός πνιγμός συνήθως συμβαίνει αμέσως μετά την έξοδο από το νερό, αλλάμε το δευτερεύοντα πνιγμό μπορεί να υπάρχουν έως και 24 ώρες καθυστέρηση πριν το παιδί ή ο ενήλικος δείξει σημάδια δυσφορίας. Και τα δύο μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην αναπνοή, ακόμη και θάνατο.

Τα συμπτώματα που θα σας οδηγήσουν στο γιατρό

Τα καλά νέα είναι πως και στις δύο περιπτώσεις πνιγμού, θα δείτε συμπτώματα που αν ξέρετε να τα αξιολογήσετε και μεταφέρετε αμέσως το παιδί στο νοσοκομείο, το πιθανότερο είναι πως η έκβαση θα είναι καλή. «Θα δείτε προειδοποιητικά σημάδια» επισημαίνει η Sarah Denny, γιατρός και μέλος της αμερικανικής οργάνωσης παιδιάτρων American Academy of Pediatrics’ Council on Injury, Violence & Poison Prevention.

Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, έχετε στο νου σας τα παρακάτω συμβάντα/συμπτώματα: 
•    Εάν υπάρξει περιστατικό πνιγμού, έστω κι αν το παιδί έχει πιει πολύ λίγο νερό και δεν έχει χάσει τις αισθήσεις του, θα πρέπει να το δει παιδίατρος ή γιατρός.
•    Βήχας. Ο επίμονος βήχας μετά το επεισόδιο ή βήχας που συνοδεύεται από δύσπνοια θα πρέπει να σας οδηγήσει άμεσα στο νοσοκομείο.
•    Δυσκολία στην αναπνοή. Δύσπνοια, γρήγορη και ρηχή αναπνοή, ρουθούνια που ανοιγοκλείνουν ή κοπιαστική αναπνοή στο παιδί μετά από ένα περιστατικό πνιγμού, σημαίνει πως δυσκολεύεται περισσότερο από το φυσιολογικό να αναπνεύσει. Ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

  •  Υπνηλία και κόπωση. Μην βιαστείτε να υποθέσετε πως το παιδί σας έχει κουραστεί από το παιχνίδι στη θάλασσα ή την πισίνα και νυστάζει. Η υπνηλία μετά από ένα επεισόδιο θα μπορούσε να σημαίνει πως δεν κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο στο αίμα του. Μην το βάλετε για ύπνο αν δεν το έχει δει πρώτα γιατρός.
    •    Εμετός. Ο εμετός είναι μία ένδειξη στρες του οργανισμού ως αποτέλεσμα της φλεγμονής και μερικές φορές της έλλειψης οξυγόνου. Κάθε ένα από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να σας σημάνει συναγερμό.

Αντιμετωπίζεται ο δευτερεύοντας πνιγμός;

Εάν πάτε έγκαιρα το παιδί στο νοσοκομείο, η παρακολούθηση ή η θεραπεία που θα λάβει θα εξαρτηθεί από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων. Οι γιατροί θα ελέγξουν τα ζωτικά του σημεία και εάν τα επίπεδα του οξυγόνου είναι χαμηλά ή υπάρχει αναπνευστική ανεπάρκεια, θα χρειαστεί ειδική αντιμετώπιση με στόχο να αυξηθεί η ροή του αίματος στους πνεύμονες και να αποκατασταθεί η αναπνοή του παιδιού.

16835-pnigmos_590_b

 

Στο βίντεο που ακολουθεί ενα αγόρι πέθανε μια μέρα μετά αφού κολύμπησε στην πισίνα.

Στη Νότια Καρολίνα, συνέβη ένα τραγικό γεγονός. Μία μαμά έχασε το αγόρι της τελείως ξαφνικά. Ο γιος της Κασσάνδρα Τζάκσον, Τζόνι, δεν είχε δείξει κανένα σημάδι αδιαθεσίας. Το πρωί είχαν πάει σε μια πισίνα για να κολυμπήσουν και το μεσημέρι επέστρεψαν στο σπίτι.

Το απόγευμα ο μικρός απλά αισθάνθηκε νύστα και αποκοιμήθηκε στο κρεβάτι του. Λίγες ώρες μετά, η μαμά του πήγε στο δωμάτιό του για να δει αν όλα είναι καλά, μιας και της φάνηκε ότι κοιμόταν αρκετές ώρες. Όταν τον πλησίασε είδε το πρόσωπό του μελανό και κατάλαβε ότι το παιδί της ήταν νεκρό.

Αυτό όμως που είναι ακόμη πιο σοκαριστικό, είναι ο λόγος που αυτό το δεκάχρονο αγόρι πέθανε. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι το παιδί απεβίωσε από μία περίπτωση πνιγμονής. Αυτό που συγκλόνισε ακόμη περισσότερο τη μητέρα του παιδιού όμως ήταν άλλο. Σύμφωνα με τους ιατροδικαστές, το μικρό αγόρι είχε πιει αρκετό νερό μέσα στην πισίνα, κάτι που έφραξε τους πνεύμονες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, ο Τζόνι να μην παίρνει αρκετό οξυγόνο για να αναπνεύσει.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν όλους τους γονείς, να ελέγχουν τα παιδιά τους καθ’ όλη τη διάρκεια που βρίσκονται μέσα στην πισίνα και να ζητούν αμέσως βοήθεια αν συνειδητοποιούν ότι τα παιδιά τους δεν αναπνέουν σωστά.

Δείτε περισσότερα στο παρακάτω βίντεο που ακολουθεί.

https://www.youtube.com/watch?v=5CJ31MQjI4k

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!