TOP

Γιατί δεν σώζονται τα θύματα καρδιακής ανακοπής, ενώ υπάρχουν ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ στον χώρο;

07/04/2022

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούσαμε ιστορίες για νεαρούς ποδοσφαιριστές ή πολίτες που δεν επέστρεψαν στη ζωή, παρότι υπήρχαν Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές στον χώρο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Ποιες είναι οι αιτίες που δεν χρησιμοποιείται εγκαίρως το σωτήριο μηχάνημα;

Τα προβλήματα είναι πολλά και συνήθως έχουν να κάνουν κυρίως με την άγνοια και την ελλιπή οργάνωση! Στα προβλήματα της έγκαιρης χρήσης, της καταγραφής και διάδοσης των Απινιδωτών η ελληνική κοινωνία και φορείς όπως το KSL πρέπει να βρουν λύσεις!

Ας δούμε τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις που προσφέρει το KSL:

1η ΑΙΤΙΑ: Ο Απινιδωτής τοποθετήθηκε κάποια στιγμή σε ένα γήπεδο ή γραφείο, δεν υπήρξε όμως καλή ενημέρωση των υπαλλήλων για την ύπαρξη και την ακριβή του θέση.
ΠΙΘΑΝΗ ΛΥΣΗ: Καταχωρήστε τον Απινιδωτή σας στον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών: https://kidssavelives.gr/aed/ για να γίνει περισσότερο γνωστός. Κατεβάστε και τοποθετήστε το παγκόσμιο σήμα του Απινιδωτή μπροστά στη συσκευή αλλά και τον γύρω χώρο για την αναγνώριση του με μια ματιά: https://kidssavelives.gr/diasosi/

2Η ΑΙΤΙΑ: Ο Απινιδωτής τοποθετήθηκε κάποια στιγμή σε ένα γήπεδο ή γραφείο, δεν ελεγχόταν όμως συχνά και τώρα που τον χρειαζόμαστε έχει ληγμένη μπαταρία ή ηλεκτρόδια!
ΠΙΘΑΝΗ ΛΥΣΗ: Εάν καταχωρήσατε τον Απινιδωτή σας στον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών, τότε τεχνικό τμήμα του KSL θα ελέγχει τη συσκευή σας σε ετήσια βάση, με σκοπό να είναι έγκαιρα διαθέσιμη. Από τους ελέγχους μας βρήκαμε περισσότερους από 100 Απινιδωτές που κατέληξαν να είναι άχρηστα κουτιά! Συστήνεται σε κάθε φορέα που διαθέτει απινιδωτή, να τον ελέγχει κάθε 3-6 μήνες. Συστήνεται η τοποθέτηση της μπαταρίας από την πρώτη στιγμή μέχρι και την ημερομηνία λήξης της ή όταν θα πέσει η στάθμη της.

3Η ΑΙΤΙΑ: Τοποθετήθηκε Απινιδωτής, χωρίς όμως να προβλεφθεί η εκπαίδευση – πιστοποίηση του προσωπικού.
ΠΙΘΑΝΗ ΛΥΣΗ: Ζητήστε την δωρεάν συμμετοχή στο Webinar iSAVElives FREE που έχει εκπαιδεύσει χιλιάδες παιδιά και ενηλίκους και στη συνέχεια ολοκληρώστε τις γνώσεις σας με μία πιστοποίηση από το European Resuscitation Council που προσφέρει πλέον και το KSL: https://kidssavelives.gr/ekpaideusi/

4Η ΑΙΤΙΑ: Ο Απινιδωτής βρέθηκε κλειδωμένος και κανείς δεν ήξερε ποιον να καλέσει για να ανοίξουν το κυτίο φύλαξης.
ΠΙΘΑΝΗ ΛΥΣΗ: Ιδανικά οι Απινιδωτές θα πρέπει να μην κλειδώνονται. Μέχρι όμως να αποκτήσουμε κουλτούρα πρόληψης και αλληλεγγύης στην Πατρίδα μας για να μην τους κλέβουμε ή τους καταστρέφουμε, μπορούμε να προτιμήσουμε αντί για κλειδαριές, λουκέτα με 4ψήφιο συνδυασμό τον οποίον θα γνωρίζουν όλοι οι πιστοποιημένοι του χώρου. Δίπλα στη συσκευή μπορούν να τοποθετηθούν posters με τα στοιχεία των Πρώτων Ανταποκρινόμενων οι οποίοι θα σου πουν τον κωδικό. Ζήτησε από το KSL το poster ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΩΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΩΝ: https://kidssavelives.gr/diasosi/

5Η ΑΙΤΙΑ: Οι πιστοποιημένοι πολίτες ή επαγγελματίες υγείας της κοινότητας δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα για την ύπαρξη πιθανής καρδιακής ανακοπής.
ΠΙΘΑΝΗ ΛΥΣΗ: Το KSL σε συνεργασία με τη MICROSOFT δημιούργησε μία εφαρμογή για το έξυπνο κινητό σας με το όνομα iSAVElives, που δίνει την δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης των καταγεγραμμένων First Responders της κοινότητας σε μία ακτίνα 10 χλμ! Είναι δωρεάν, εύκολη στη χρήση και για άτομα με οπτική αναπηρία ή κωφούς και θα είναι διαθέσιμη σύντομα κατεβάζοντας την από το Play store ή το App store: https://kidssavelives.gr/isavelives/

6η ΑΙΤΙΑ: Έγινε μια δωρεά ή αγοράστηκε ένας Απινιδωτής που δεν βγήκε ποτέ από το χάρτινο κουτί του.
ΠΙΘΑΝΗ ΛΥΣΗ: Ζητήστε από το KSL να κάνει UNBOXING του Απινιδωτή σας, εξασφαλίζοντας πως θα γίνει λειτουργικός, θα μπει στο σημείο που πρέπει, θα καταχωρηθεί στον Χάρτη Απινιδωτών, θα μπουν δίπλα του τα ενημερωτικά posters Πρώτων Βοηθειών (https://kidssavelives.gr/diasosi/) και του διεθνούς σήματος AED, θα γίνει η δημοσίευση του νέου απινιδωτή για να το μάθει η γύρω κοινότητα, θα κλειστούν ραντεβού για εκπαίδευση και θα ολοκληρωθεί η προετοιμασία με την δημιουργία μιας ομάδας Πρώτων Ανταποκρινόμενων.


BE POSITIVE!
Τα προβλήματα είναι πολλά περισσότερα, ωστόσο υπάρχουν ή θα βρεθούν οι λύσεις από αυτούς που ψάχνονται.


Αν δουλέψουμε όλοι συλλογικά με στόχο μια ασφαλέστερη Ελλάδα, τότε πιστεύουμε πως το κοινωνικό έργο όλων μας θα αυξήσει την επιβίωση των θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής και η Χώρα μας θα φύγει από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. Πίσω από τις 350 χιλιάδες ανακοπές της Ευρώπης υπάρχουν πραγματικοί άνθρωποι, οικογένειες. Ας τους βοηθήσουμε με ΠΡΟΛΗΨΗ, οργανώστε ΤΩΡΑ τον απινιδωτή σας.

Γνωρίστε το KSL: https://kidssavelives.gr/

Παράκληση για την δημοσίευση του post.


Tags

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!