TOP

Εσύ πίνεις αρκετό νερό το καλοκαίρι; Σημάδια αφυδάτωσης -πρόληψη και αντιμετώπιση-.KIDS SAVE LIVES

01/06/2021

Μπορεί το καλοκαίρι, η ζέστη και το παιχνίδι στην θάλασσα να αρέσουν σε όλους, όμως η αυξημένη θερμοκρασία κρύβει πολλούς κινδύνους. Η μη τακτική και επαρκής ενυδάτωση είναι δυνατόν να προκαλέσει αφυδάτωση.

αφυδατωση

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα στην αφυδάτωση είναι:

Αυξημένη δίψα
Ξηρό στόμα και πρήξιμο στη γλώσσα
Αδυναμία
Ζάλη
Καρδιακές αρρυθμίες
Σύγχυση
Αίσθημα λιποθυμίας
Λιποθυμία
Αδυναμία να ιδρώσουμε
Μειωμένη παραγωγή ούρων

Ούρα με έντονο κίτρινο χρώμα

urinechart

Όλοι μας έχουμε νοιώσει αυτήν την έντονη επιθυμία για νερό τους καλοκαιρινούς μήνες και έχουμε ξεδιψάσει με ένα δροσερό ποτήρι νερό….

νερο

Όμως αυτή η επιθυμία δηλώνει οτι ήδη το σώμα μας έχει υποστεί κάποιας μορφής αφυδάτωση. Γιαυτό είναι καλό να πιούμε ένα ποτήρι νερό πριν ακόμη διψάσουμε.

Το καλοκαίρι το δέρμα και ο οργανισμός μας έχει μεγαλύτερες ανάγκες πρόσληψης υγρών καθώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αυξάνονται οι απώλειες μέσω της εφίδρωσης. Η αναπλήρωση των υγρών είναι αναγκαία γιατί το νερό είναι απαραίτητο τόσο για την υγεία όσο και για την ευεξία. Η αφυδάτωση είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν το σώμα σας δεν έχει αρκετό νερό για να λειτουργήσει σωστά.

Ο οργανισμός χάνει καθημερινά υγρά από φυσιολογικές σωματικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή, η εφίδρωση, η ούρηση καθώς και από κινήσεις του εντέρου . Η επαρκής ενυδάτωση είναι σημαντική αν αναλογιστούμε τον ιδιαίτερο ρόλο του νερού στις βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.

Συμβουλές για να παραμένετε ενυδατωμένοι τις μέρες του καλοκαιριού

Οι θερμοκρασίες είναι στα ύψη και το δέρμα σας αποζητά την ενυδάτωση. Πως λοιπόν θα ενυδατώσετε το δέρμα σας; Σας παρουσιάζουμε  μια σειρά από σημαντικές συμβουλές :

Πίνετε αρκετό νερό για να αποτρέψετε τη δίψα.

Παρακολουθείτε την  απώλεια υγρών, ελέγχοντας το χρώμα των ούρων σας. Θα πρέπει να είναι ανοικτό κίτρινο και όχι σκούρο κίτρινο, να μην είναι πολύ δύσοσμα ή θολά.

Όταν κάνετε κάποια δραστηριότητα μικρής διάρκειας (λιγότερο από 60 λεπτά),  το νερό είναι μια καλή επιλογή για να ενυδατώνετε τον σώμα σας  πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση.

Ξεκινήστε την άσκηση καλά ενυδατωμένοι. Πίνετε άφθονα υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ .

Μην ξεχνάτε και τα υπόλοιπα υγρά συμπεριλαμβανομένων του τσαγιού, του καφέ, τους χυμούς και το γάλα ( εκτός από το αλκοόλ, το οποίο αφυδατώνει ).

Τρώτε τουλάχιστον πέντε φλιτζάνια φρούτων και λαχανικών την ημέρα καθώς περιέχουν τα απαραίτητα υγρά και κάλιο (απαραίτητο για τον οργανισμό ).

Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνει το σώμα σας με υδαρή τρόφιμα που περιέχουν αλάτι και κάλιο, όπως οι σούπες και οι χυμοί λαχανικών.

 

Αφυδάτωση στα παιδιά

παιδι νερο

 

Αν το παιδί είναι αφυδατωμένο, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει τόσο υγρό στο σώμα του όσο χρειάζεται. Τα παιδάκια χάνουν υγρά με τον εμετό, διάρροια, πυρετό ή τον ιδρώτα. Η αφυδάτωση μπορεί να είναι ήπια και να διορθώνεται εύκολα, μέτρια ή σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Όποιο από τα παρακάτω συμπτώματα δείτε, μπορεί να υποδεικνύουν ότι το μικρό σας είναι αφυδατωμένο ή κινδυνεύει να πάθει αφυδάτωση.
*Εάν έχουν περάσει έξι έως οκτώ ώρες χωρίς να βρέξει την πάνα του.
*Εάν τα ούρα του στην πάνα φαίνονται πιο σκούρα ή μυρίζουν έντονα (περισσότερο από το συνηθισμένο)
*Αν έχει λήθαργο
*Ξηρό, στεγνό στόμα και χείλη
*Κλαίει χωρίς δάκρυα
Ενδείξεις σοβαρής αφυδάτωσης
*Βαθουλωμένα μάτια
*Κρύα χέρια και πόδια με κηλίδες
*Πονοκέφαλο ζαλάδα ή παραμιλητό
*Υπερβολική υπνηλία
Τι πρέπει να κάνουμε
Τα μικρά παιδιά μπορούν πολύ γρήγορα να φτάσουν σε επικίνδυνη αφυδάτωση. Γι’ αυτό αν νομίζετε ότι έχει σημάδια σοβαρής αφυδάτωσης είναι σωστό να το πάτε αμέσως στο νοσοκομείο. Μπορεί να χρειασθεί να πάρει ενδοφλέβια ενυδάτωση. Εάν πάλι πιστεύετε ότι δεν υπάρχει κάτι πολύ σοβαρό, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Ίσως χρειαστεί να εξετάσει το μικρό σας για να βεβαιωθεί ότι είναι όλα καλά. Αν όμως αποφασίσει ότι υπάρχει μία ήπια αφυδάτωση, μπορεί να του δώσει ειδικό υγρό για να πάρει πάλι το νερό και τα άλατα (ηλεκτρολύτες) που έχει χάσει. Ηλεκτρολύτες υπάρχουν στα περισσότερα φαρμακεία. Ο γιατρός σας θα σας συμβουλέψει πιο πρέπει να αγοράσετε.Όμως επειδή σε πολλά μικρά δεν αρέσει η γεύση τους, πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας για εναλλακτικές λύσεις. Επίσης αυξήστε τις ποσότητες των υγρών που πίνει συνήθως.
Πως μπορώ να αποτρέψω την αφυδάτωση;
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πίνει άφθονα υγρά, ιδιαίτερα σε πολύ ζεστές ημέρες και όταν είναι άρρωστο. Εάν πίνει χυμό, προσθέστε λίγο νερό έτσι ώστε να αυξηθεί η ποσότητα του υγρού που θα πάρει μέσα στην ημέρα.
Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, κάνουν κακό στα δόντια του.
Επίσης αν είναι αφυδατωμένο, χρειάζεται οπωσδήποτε να συμπληρώσει τους ηλεκτρολύτες που έχει χάσει.

Σε μία πολύ ζεστή ημέρα, μην ξεχνάτε να του δίνετε περισσότερα υγρά από το συνηθισμένο.

Και φυσικά μην ξεχάσετε τους τετράποδους μας φίλους οι οποίοι και αυτοί χρειάζονται περισσότερο δροσερό νεράκι κατά την διάρκεια των  καλοκαιρινών μηνών..!!

σκυλος αφυδατωση

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!