TOP

ERC COVID-19: Nέες κατευθυντήριες οδηγίες Εξειδικευμένης Υποστήριξης της Ζωής (ALS)

01/06/2021

Μετάφραση οδηγιών: Γεώργιος Νικολακάκης
Επιμέλεια κειμένου: Θεόδωρος Καλύβας
Για τον ανθρωπιστικό Οργανισμό KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές
και την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας

Κεφάλαιο 3

Εξειδικευμένη Υποστήριξη Ζωής Ενηλίκων

Αυτή η κατευθυντήρια οδηγία δόθηκε στις 24 Απριλίου 2020 και θα υπόκειται στην εξέλιξη της γνώσης και εμπειρίας μας για το COVID-19. Καθώς οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια της πανδημίας, μπορεί να υπάρξει διεθνώς κάποια παραλλαγή στην πράξη.

Εισαγωγή

Ο σημαντικός κίνδυνος μετάδοσης του SARS-CoV-2 στο υγειονομικό προσωπικό επιβάλλει αλλαγές στις οδηγίες Εξειδικευμένης Υποστήριξης Ζωής (ALS). Οι οδηγίες μπορεί να αλλάξουν καθώς μαθαίνουμε περισσότερα για τον COVID-19 – Ελέγξτε τον ιστότοπο του ERC για τις τελευταίες οδηγίες (www.erc.edu).

Η ασφάλεια είναι υψίστης σημασίας και οι προτεραιότητες ασφάλειας είναι:(1) ο εαυτός μας (2) οι συνάδελφοι και οι παρευρισκόμενοι (3) ο ασθενής. Ο χρόνος που απαιτείται για να επιτευχθεί ασφαλής φροντίδα είναι αποδεκτό μέρος της διαδικασίας ανάνηψης.

Καρδιακή ανακοπή στο νοσοκομείο

  1. Προσδιορίστε όσο το δυνατόν νωρίτερα ασθενείς με νόσο που μοιάζει με COVID-19, οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο οξείας επιδείνωσης ή καρδιακής ανακοπής. Λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψετε την καρδιακή ανακοπή και να αποφύγετε την ΚΑΡΠΑ χωρίς προφυλάξεις.

  2. Η χρήση φυσιολογικών συστημάτων εντοπισμού και ενεργοποίησης θα επιτρέψει την έγκαιρη ανίχνευση ασθενών με οξεία ασθένεια.

  3. Για εκείνους για τους οποίους η ανάνηψη θα ήταν ακατάλληλη, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να κοινοποιηθούν. Ασθενείς με σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια COVID-19 που δεν θεωρούνται κατάλληλοι για τραχειακή διασωλήνωση και μηχανικό αερισμό ή υποστήριξη πολλαπλών οργάνων είναι εξαιρετικά απίθανο να επιβιώσουν απόπειρας ανάνηψης μετά από καρδιακή ανακοπή. Για τέτοιους ασθενείς, μια απόφαση να μην επιχειρηθεί ΚΑΡΠΑ (DNACPR) είναι πιθανό να είναι κατάλληλη.

  4. Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) πρέπει να είναι διαθέσιμα για την προστασία του προσωπικού στη διάρκεια των προσπαθειών ανάνηψης. Αναγνωρίζεται ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σύντομη καθυστέρηση στην έναρξη των θωρακικών συμπιέσεων, αλλά η ασφάλεια του προσωπικού είναι υψίστης σημασίας.

  5. Οι θωρακικές συμπιέσεις έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας αερολυμάτων και οι παρεμβάσεις στους αεραγωγούς είναι διαδικασίες δημιουργίας αερολυμάτων (ΔΔΑ). Το υγειονομικό προσωπικό θα πρέπει επομένως να φορέσει Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) για προφύλαξη από αερομεταφερόμενα σωματίδια πριν από την έναρξη θωρακικών συμπιέσεων ή / και παρεμβάσεων στους αεραγωγούς: τουλάχιστον μια μάσκα FFP3 (FFP2 ή N95 εάν δεν είναι διαθέσιμη FFP3), προστατευτικά ματιών και προσώπου, μακρυμάνικο φόρεμα και γάντια πριν αναλάβει την εκτέλεση αυτών των διαδικασιών.

  6. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα φίλτρο ιού (φίλτρο εναλλάκτη θερμότητας και υγρασίας (HME) ή φίλτρο αερομεταφερόμενων σωματιδίων υψηλής απόδοσης (HEPA)) μεταξύ του αυτοδιατεινόμενου ασκού και του αεραγωγού (μάσκα, υπεργλωττιδικοί αεραγωγοί, τραχειακός σωλήνας) για το φιλτράρισμα των εκπνοών.

  7. Η εφαρμογή ηλεκτροδίων απινιδωτή και το ηλεκτρικό σοκ από ΑΕΑ / απινιδωτή είναι απίθανο να είναι μια διαδικασία δημιουργίας αερολύματος και μπορεί να πραγματοποιηθεί με τον πάροχο υγειονομικό να φοράει χειρουργική μάσκα ανθεκτική στα υγρά, προστασία των ματιών, ποδιά με κοντά μανίκια και γάντια.

Ακολουθία ενεργειών για καρδιακή ανακοπή στο νοσοκομείο ασθενούς με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο COVID-19

  1. Εάν ένας ασθενής δεν ανταποκρίνεται και δεν αναπνέει κανονικά φωνάξτε για βοήθεια / τραβήξτε το κουδούνι έκτακτης ανάγκης.

  2. Ελέγξτε για σημάδια ζωής / σφυγμού. ΜΗΝ ακούτε αναπνοές και μην τοποθετείτε το μάγουλό σας κοντά στο πρόσωπο του ασθενούς.

  3. Στείλτε κάποιον να πραγματοποιήσει μια κλήση καρδιακής ανακοπής COVID (2222 ή ισοδύναμο τοπικό αριθμό) και να φέρει έναν απινιδωτή.

  4. Εάν ένας απινιδωτής είναι άμεσα διαθέσιμος, ενεργοποιήστε τον, τοποθετήστε τα ηλεκτρόδια και χορηγήστε σοκ εάν ο ρυθμός είναι κοιλιακή μαρμαρυγή / άσφυγμη κοιλιακή ταχυκαρδία (VF / pVT). Εάν ο ασθενής παραμείνει σε VF / pVT και εάν φοράτε ΜΑΠ προφύλαξης από αερομεταφερόμενα σωματίδια, ξεκινήστε θωρακικές συμπιέσεις. Εάν όχι, χορηγείτε έως και δύο επιπλέον σοκ (εάν ενδείκνυται) ενώ οι άλλοι πάροχοι φοράνε ΜΑΠ προφύλαξης από αερομεταφερόμενα σωματίδια.

  5. Εάν χρησιμοποιείτε ΑΕΑ, ακολουθήστε τις οδηγίες και χορηγήστε απινίδωση εάν υποδεικνύεται. Μην ξεκινήσετε θωρακικές συμπιέσεις μέχρι να φορέσετε ΜΑΠ προφύλαξης από αερομεταφερόμενα σωματίδια για διαδικασίες δημιουργίας αερολυμάτων (ΔΔΑ).

  6. Φορέσετε ΜΑΠ προφύλαξης από αερομεταφερόμενα σωματίδια (εάν δε τα φοράτε ήδη).

  7. Μην προχωράτε σε θωρακικές συμπιέσεις ή επεμβάσεις αεραγωγών χωρίς ΜΑΠ προφύλαξης από αερομεταφερόμενα σωματίδια.

  8. Περιορίστε τον αριθμό του προσωπικού στο δωμάτιο ή δίπλα στο κρεβάτι του ασθενούς. Τοποθετήστε ένα φύλακα για τον σκοπό αυτό. Όλο το προσωπικό που δεν χρειάζεται άμεσα πρέπει να διατηρεί την απόσταση του από τον ασθενή και να παραμένει προστατευμένο.

  9. Εάν δεν υπάρχουν σημάδια ζωής, ξεκινήστε θωρακικές συμπιέσεις (αδιάλειπτες έως ότου φτάσει η συσκευή ασκού-μάσκας).

  10. Εάν δεν υπάρχει ήδη στον ασθενή, τοποθετήστε μια μάσκα οξυγόνου και δώστε οξυγόνο. Αφήστε τη μάσκα στον ασθενή έως ότου φτάσει η συσκευή ασκού-μάσκας.

  11. Μόλις φτάσει η συσκευή ασκού-μάσκας, ξεκινήστε συμπιέσεις με αναλογία συμπίεσης:αερισμού 30: 2. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα ιικό φίλτρο (φίλτρο HME ή φίλτρο HEPA) μεταξύ του αυτο-διατεινόμενου ασκού και του αεραγωγού (μάσκα, υπεγλωττιδικοί αεραγωγοί, τραχειακός σωλήνας) για να φιλτράρετε τις εκπνοές.

  12. Ο χειροκίνητος αερισμός με ασκό-μάσκα σάκου πρέπει να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό και να πραγματοποιείται μόνο από έμπειρο προσωπικό που χρησιμοποιεί την τεχνική των 2 ατόμων, επειδή κακή εφαρμογή της μάσκας / κακή στεγανότητα θα δημιουργήσει αερόλυμα. Το άτομο που κάνει τις συμπιέσεις μπορεί να σταματάει για να πιέζει τον ασκό.

  13. Το πεπειραμένο προσωπικό που διαχειρίζεται τον αεραγωγό θα πρέπει να εισάγει έναν υπεργλωττιδικό αεραγωγό ή να διασωληνώσει την τραχεία το συντομότερο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί η περίοδος αερισμού με ασκό-μάσκα. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε βίντεο λαρυγγοσκόπηση για τραχειακή διασωλήνωση από παρόχους που είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση του – αυτό θα επιτρέψει στον διασωληνωτή να παραμείνει μακριά από το στόμα του ασθενούς.

  14. Εάν έχει εισαχθεί υπεργλωττιδικός αεραγωγός, χρησιμοποιήστε μια αναλογία θωρακικών συμπιέσεων και αερισμού 30: 2, παύοντας τις θωρακικές συμπιέσεις για να επιτρέψετε τον αερισμό. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο δημιουργίας αερολύματος που προκαλείται από διαρροή αερίου από τη επαφή μεταξύ του υπεργλωττιδικού αεραγωγού και του λάρυγγα.

  15. Εξετάστε το ενδεχόμενο να σταματήσετε νωρίς την ΚΑΡΠΑ εάν έχουν αντιμετωπιστεί οι θεραπεύσιμες αναστρέψιμες αιτίες καρδιακής ανακοπής.

  16. . Εάν υπάρχει ανάγκη για παρατεταμένη ΚΑΡΠΑ, εξετάστε τη χρήση μηχανικής συσκευής θωρακικών συμπιέσεων σε περιβάλλοντα εξοικειωμένα με τη χρήση της.

  17. Εξασφαλίστε το ασφαλές βγάλσιμο («doffing») των ΜΑΠ για την αποφυγή μόλυνσης.

  18. Να διεξαχθεί απολογιστική συνάντηση της ομάδας για το περιστατικό.

Ανάνηψη σε ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι τη στιγμή της καρδιακής ανακοπής

  1. Οι διασώστες πρέπει να φορούν ΜΑΠ προφύλαξης από αερομεταφερόμενα σωματίδια.

  2. Σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής σε έναν διασωληνωμένο και μηχανικά αεριζόμενο ασθενή, για να αποφευχθεί η παραγωγή αερολύματος, γενικά, μην αποσυνδέετε το κύκλωμα αναπνευστήρα κατά την εκκίνηση της ΚΑΡΠΑ.

  3. Αυξήστε το FiO2 στο 1,0 και ρυθμίστε τον αναπνευστήρα να παρέχει 10 αναπνοές το λεπτό.

  4. . Ελέγξτε γρήγορα τον αναπνευστήρα και το κύκλωμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν συμβάλει στην καρδιακή ανακοπή, π.χ. μπλοκαρισμένο φίλτρο, αναπνοή με υψηλή αυτόματη PEEP ή μηχανική βλάβη. Ακολουθήστε τις τοπικές οδηγίες σχετικά με την αποσύνδεση του αναπνευστήρα για να ελαχιστοποιήσετε την παραγωγή αερολυμάτων π.χ. σύσφιξη του σωλήνα πριν από την αποσύνδεση, χρήση φίλτρων ιών κ.λπ.

Ανάνηψη σε ασθενείς σε πρηνή θέση (μπρούμυτα)

Οι ασθενείς με COVID-19 αντιμετωπίζονται συχνά σε πρηνή θέση επειδή αυτό μπορεί να βελτιώσει την οξυγόνωση. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς θα διασωληνωθούν, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ξύπνιοι, μη διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 μπορεί επίσης να νοσηλευτούν σε πρηνή θέση. Σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής σε μη διασωληνομένο ασθενή σε πρηνή θέση, ενώ φοράτε τα σωστά ΜΑΠ, γυρίστε αμέσως τον ασθενή σε ύπτια θέση πριν ξεκινήσετε τις θωρακικές συμπιέσεις. Σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής σε έναν διασωληνωμένο ασθενή σε πρηνή θέση, είναι δυνατή η παροχή θωρακικών συμπιέσεων πιέζοντας την πλάτη του ασθενούς. Αυτό μπορεί να προσφέρει κάποια αιμάτωση ζωτικών οργάνων ενώ μια ομάδα ετοιμάζεται να γυρίσει τον ασθενή σε ύπτια θέση, ως εξής:

  1. Οι διασώστες πρέπει να φορούν ΜΑΠ προφύλαξης από αερομεταφερόμενα σωματίδια.

  2. Συμπιέστε μεταξύ των ωμοπλατών στο συνηθισμένο βάθος και ρυθμό (5 έως 6 cm σε 2 συμπιέσεις ανά δευτερόλεπτο).

  3. Γυρίστε τον ασθενή σε ύπτια θέση εάν:α) Οι συμπιέσεις είναι αναποτελεσματικές – κοιτάξτε την αρτηριακή γραμμή και στοχεύστε σε διαστολική πίεση μεγαλύτερη από 25 mmHg β) οι παρεμβάσεις απαιτούν τον ασθενή σε ύπτια θέση, π.χ. για προβλήματα αεραγωγών γ) Δεν αποκαθίσταται η κυκλοφορία γρήγορα (λεπτά)

  4. Η περιστροφή του ασθενούς σε ύπτια θέση απαιτεί πρόσθετη βοήθεια – προγραμματίστε την νωρίτερα.

  5. Οι επιλογές τοποθέτησης των ηλεκτροδίων  του απινιδωτή στην πρηνή θέση περιλαμβάνουν: α. Πρόσθια-οπίσθια (εμπρός και πίσω) ή β. αμφιμασχαλιαία (και οι δύο μασχάλες).

Καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου

Οι περισσότερες από τις αρχές που περιγράφονται για τη διαχείριση της καρδιακής ανακοπής στο νοσοκομείο σε ενήλικες με επιβεβαιωμένο ή ύποπτο COVID-19 ισχύουν επίσης για ALS για τέτοιους ασθενείς σε καρδιακή ανακοπή εκτός του νοσοκομείου.

Στο πλαίσιο του COVID-19, η έγκαιρη αναγνώριση καρδιακής ανακοπής από αυτόν που αποστέλλει τους διασώστες θα επιτρέψει στο προσωπικό ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (EMS) να φορέσουν ΜΑΠ προφύλαξης από  αερομεταφερόμενα σωματίδια το συντομότερο δυνατό.

Δείτε τις πρωτότυπες οδηγίες του ERC, εδώ: https://www.erc.edu/covid

Μετάφραση οδηγιών: Γεώργιος Νικολακάκης
Επιμέλεια κειμένου: Θεόδωρος Καλύβας
Για τον ανθρωπιστικό Οργανισμό KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές
και την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!