TOP

Δυο χέρια, για μια ζωή!

01/06/2021

Το παρόν κείμενο κοινοποιήθηκε στην ηλεκτρονική εφημερίδα ”ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ” Τεύχος 52, Ιούλιος 2019

Ντοκουμέντο: Η καρδιά αν σταματήσει μπορεί να ξεκινήσει και πάλι. Αν πάθεις όμως καρδιακή ανακοπή στην Ελλάδα, η στατιστική και οι έρευνες λένε πως μάλλον δεν θα επιβιώσεις!!!
Η Ελλάδα ανήκει δυστυχώς στις τελευταίες Χώρες της Ευρώπης στην επιβίωση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής [πιθανότητα επιβίωσης περίπου 5%], κατέχοντας καθαρά την τελευταία θέση της Ευρώπης στην έναρξη ΚΑΡΠΑ από τους πρώτους παρευρισκόμενους [έρευνα Eureca One / ERC].

Το πρόβλημα μας;  Η άγνοια!
Η λύση;  Η εκπαίδευση από την σχολική ακόμη ηλικία!!!
Η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει και o ανθρωπιστικός Οργανισμός KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας έχουν τον τρόπο, μέσα από διάφορα προγράμματα που τρέχουν στα σχολεία και τις κοινότητες όλης της χώρας και είναι εξατομικευμένα για κάθε ηλικία.

KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές: Έγκριση προγράμματος, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Με το πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES μπαίνουμε καθημερινά στα Ελληνικά 
σχολεία όλων των Περιφερειών της Χώρας και εκπαιδεύουμε παιδιά 10 έως 17 ετών στην ΚΑΡΠΑ, στη χρήση απινιδωτή, στην αντιμετώπιση ενός λιποθυμικού επεισοδίου, πνιγμού ή πνιγμονής, μιας σοβαρής αιμορραγίας και άλλων, ώστε να έχουν τα εφόδια να αντιμετωπίσουν επείγοντα περιστατικά στο σχολείο και το σπίτι [2010-2019]. Η φόρμα υποβολής αιτήσεων για τα σχολεία που θέλουν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα ανοίξει τον Νοέμβριο, παρακολουθείτε τα social media του Οργανισμού.

Παρατηρητήριο Διαχείρισης Κρίσεων:
Οι δάσκαλοι σώζουν ζωές στην Κεντρική Μακεδονία μέσα από το δεύτερο εγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με σκοπό την εκπαίδευση 3 εκπαιδευτικ’ων από κάθε σχολείο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας. Μέχρι τον Ιανουάριο αναμένεται να εκπαιδευτούν γύρω στους 2.000 εκπαιδευτικούς σε ένα πρόγραμμα που εμπνεύστηκε ο Διευθυντής εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κος Κόπτσης Αλέξανδρος και που ανέλαβαν να υλοποιήσουν οι Αναστάσης Σαμαράς και Αναστάσης Στεφανάκης!!

Εκπαίδευση Υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας και Θρηκευμάτων:
Η τρίτη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας αφορά την εκπαίδευση όλων των υπαλλήλων του Υπουργείου [γύρω στους 1.400] μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος KIDS SAVE LIVES το οποίο είναι κατάλληλο και για την εκπαίδευση ενηλίκων.

Πιστοποίηση ανανηπτών και εθελοντών εκπαιδευτών μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης:
περισσότεροι από 4.000 μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό τα τελευταία 4 χρόνια ως ανανήπτες σε περισσότερα από 150 πιστοποιημένα σεμινάρια BLS [στη Βόρεια Ελλάδα κυρίως] και περισσότεροι από 300 νέοι εθελοντές εκπαιδευτές δημιουργήθηκαν μέσα από 12 σεμινάρια εκπαιδευτών τους τελευταίους 18 μήνες.

Η
Κοινότητα Σώζει Ζωές:
Το πιο καινούριο πρόγραμμα που τρέχουμε είναι το NO NO GO
> Το θύμα αντιδράει; 
ΟΧΙ [ΝΟ]
> Το θύμα αναπνέει; ΌΧΙ [ΝΟ]
> Τότε ΞΕΚΙΝΑ [GO] και σώσε μια ζωή
Με αυτό το πρόγραμμα αναπτύσσουμε ένα δίκτυο πιστοποιημένων [BLS/ERC] μαθητών και πολιτών και ένα δίκτυο δημόσιων απινιδωτών οργανώνοντας την κάθε κοινότητα ξεχωριστά, ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα οι ίδιοι πολίτες μία καρδιακή ανακοπή μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια. Έτσι, οι πρώτοι παρευρισκόμενοι σε ένα συμβάν, θα κερδίζουν ποιοτικό χρόνο για το θύμα μέχρι να έρθει ένας απινιδωτής ή το ασθενοφόρο και έτσι να μη χαραμίζουμε λεπτά και πιθανότητες επιβίωσης.


Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών: Από το 2011 ξεκίνησε ένας αγώνας διάδοσης και τοποθέτησης 
απινιδωτών στα Ελληνικά σχολεία και τις Ελληνικές κοινότητες, γιατί μια καρδιά που σταματάει σχεδόν αποκλειστικά με ρεύμα ξεκινάει. Ήδη έχουν τοποθετηθεί οι πρώτοι 126 νέοι απινιδωτές και μέσα από την ιστοσελίδα του KIDS SAVE LIVES ο κάθε ένας από τους αναγνώστες μπορεί να βρει όπου και αν βρίσκεται στην Ελλάδα τον κοντινότερο σε αυτόν απινιδωτή, χάρη στον ηλεκτρονικό χάρτη απινιδωτών που δημιούργησε η ομάδα DREAMLAB CYBERTECHNOLOGIES για εμάς. Δείτε τις πληροφορίες για πάνω από 360 απινιδωτές εδώ: https://kidssavelives.gr/map-wide/

Και τα μικρά παιδιά μπορούν να σώσουν Ζωές:
Επειδή ξέρουμε ότι το μυαλό των παιδιών είναι σαν 
σφουγγάρι και μπορούν να βοηθήσουν ανεξαρτήτως ηλικίας [συνεχίζοντας να μας εκπλήσσουν καθημερινά], θεωρήσαμε σωστό να δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα κατάλληλο για μικρές ηλικίες. Έτσι ξεκίνησε η δημιουργία του L.I.F.E. F.O.R.C.E. μέσα από έρευνα και συνεργασία με φορείς της Ευρώπης, το οποίο σύντομα θα προ εκπαιδεύει παιδιά νηπιακής και σχολικής ηλικίας [έως 10 ετών] στην ΚΑΡΠΑ, μέσα από διασκεδαστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

VR CPR: Εκπαιδεύουμε την γενιά της τεχνολογίας, άρα πρέπει να μείνουμε κοντά τους με κάθε τρόπο!!! Για πρώτη φορά στη Ελλάδα, εκπαιδεύουμε τα παιδιά και τους πολίτες στην ΚΑΡΠΑ μέσα από συσκευές εικονικής πραγματικότητας που προσομοιώνουν την αντιμετώπιση θυμάτων καρδιακής ανακοπής, κάτι που έχει ενθουσιάσει τους μαθητές μας όπου και αν χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή. Αυτό έγινε εφικτό χάρη σε συνεργασία του KIDS SAVE LIVES, του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, της εταιρείας ZOLL και της εταιρείας ΠΑΛΜΟΣ!!!

ΕΕΕΠΦ – Εθελοντισμός – Συνεργασία:
Η δύναμη μας είναι οι εθελοντές εκπαιδευτές του KIDS SAVE 
LIVES και της ΕΕΕΠΦ. Αυτή τη στιγμή οι εθελοντές εκπαιδευτές των προγραμμάτων μας, είναι όλοι πιστοποιημένοι από το ERC (European Resuscitation Council). Η συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας σε όλα τα επίπεδα, έκανε δυνατή την ανάπτυξη των προγραμμάτων μας σε εθνικό επίπεδο, χάρη στην εθελοντική προσφορά 600 και πλέον εθελοντών ηλικίας 16-70 ετών.


Θετικά αποτελέσματα & ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:
Το Εθνικό πρόγραμμα KIDS SAVE LIVES έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Χώρας. Ήδη έχουμε ξεπεράσει τα 470 Ελληνικά σχολεία όλων των Περιφερειών της Χώρας κάνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα, μέσα στο διάστημα των τελευταίων 30 μηνών…

 >  Το 2016 στα πιστοποιημένα σεμινάρια BLS/ERC όλης της Ευρώπης προστέθηκε η αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα, μετά την πρόταση του KIDS SAVE LIVES

 >  To 2017 το ERC μείωσε κατά 2 χρόνια το ηλικιακό όριο των εκπαιδευτών, μετά από το αίτημα του KIDS SAVE LIVES. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει δεκάδες έφηβους εκπαιδευτές οι οποίοι έχουν απίστευτη όρεξη να αλλάξουν την νοοτροπία των Ελλήνων και μαγικές ικανότητες για να το πετύχουν!!!

Το πρώτο παιδί που επανέφερε ένα θύμα καρδιακής ανακοπής στη ζωή, είναι ΓΕΓΟΝΟΣ!! Ονομάζεται Νεφέλη και το όνομα της έγινε γνωστό σε όλη την Ευρώπη όταν κατάφερε μετά την εκπαίδευση της στο σχολείο της στις Αφίδνες Αττικής, να επαναφέρει στη ζωή την 10χρονη αδερφή της που είχε πνιγεί σε μία πισίνα βάθους 3μιση μέτρων. Δείτε εδώ το μαγικό μήνυμα της:

 >  Άλλα 17 θύματα εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής επανήλθαν στην ζωή χάρη στα δίκτυα πιστοποιημένων ανανηπτών και δημοσίων απινιδωτών, κάτι που δείχνει πως τα προγράμματα δουλεύουν και υπόσχονται αλλαγές σε εθνικό επίπεδο τα επόμενα χρόνια!!! Δείτε εδώ, μια 100% εμπνευσμένη ιστορία:

Το πρώτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα μαθητών στην ΚΑΡΠΑ είναι γεγονός!!!
Στο πλαίσιο του EMERGENCY 3 [του τρίτου διεθνούς συνεδρίου επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας της ΕΕΕΠΦ], οργανώθηκε και υλοποιήθηκε ο πρώτος Πανελλήνιος διαγωνισμός ανάμεσα σε 96 μαθητές όλων των βαθμίδων με τους νικητές να κερδίζουν 3 απινιδωτές για τα σχολεία τους. Οι μαθητές έφεραν σε μέσο όρο, τριπλάσια ποσοστά επιτυχίας σε σχέση με νοσηλευτές νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, κάτι που θα μας απασχολήσει στο μέλλον μέσα από έρευνες που θα ακολουθήσουν
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης βράβευσε τελικώς τον Πρόεδρο του KIDS SAVE LIVES με την υποτροφία PETER BASKET BURSARY για το έργο μας στα Ελληνικά σχολεία και τις Ελληνικές κοινότητες, δίνοντας έτσι την δυνατότητα να ακούσει η Ευρώπη για πρώτη φορά ανοιχτά τα θετικά αποτελέσματα μας στο συνέδριο του ΕRC [Bologna, Italy, 2018]
Η Ελλάδα ήταν τελευταία, η Ελλάδα όμως με εργασία και όραμα αλλάζει με τρομερό ρυθμό!!! Για να αλλάξεις την νοοτροπία σε μία Χώρα δεν μπορείς να περιμένεις, πρέπει να δράσεις.

Μέσα από την εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων μαθητών και ενηλίκων σε όλη την χώρα και την 
παράλληλη ανάπτυξη των δικτύων μας, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι ότι:  ΝΑΙ, Τα Παιδιά και η Κοινότητα μπορούν να Σώσουν Ζωές!!!

To μόνο που χρειάζεται είναι ΔΥΟ ΧΕΡΙΑ, για ΜΙΑ ΖΩΗ !

https://www.youtube.com/watch?v=e2NOOyrBLFc

Γράφτηκε από τους
Βασιλική Μακρή & Αναστάση Στεφανάκη


Επιμελήθηκε από την
Καλυψώ Μιτκάνη

Ανθρωπιστικός Οργανισμός
KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές
Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!