TOP

ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ…ΔΩΣΕ ΖΩΗ!

09/12/2021

Σήμερα, η ανάγκη για δωρεά αίματος είναι τεράστια! Διότι, καθημερινά πολλοί συνάνθρωποι μας λόγω πολλών δυσμενών παραγόντων, όπως, τα τροχαία ατυχήματα και τα χρόνια νοσήματα αποτελούν καταστάσεις που απειλούν την ζωή και χρήζουν μετάγγισης αίματος.

Το αίμα ούτε παράγεται, ούτε αντικαθίσταται, ούτε αγοράζεται, ούτε πωλείται, μόνο προσφέρεται! Για αυτό το λόγο και όλοι όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις καλό θα ήταν να αιμοδοτούν ώστε να βοθήσουν το σύνολο που έχει ανάγκη. Στην Ελλάδα, η αιμοδοσία είναι μη αμειβομένη.

Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ανάγκη για να σωθεί ένας συγγενής ή ένας φίλος, δεν λύνει το πρόβλημα.  Μόνο με την τακτική Εθελοντική Αιμοδοσία υπάρχει πάντα διαθέσιμο και ασφαλές αίμα για όποιον το χρειάζεται. Το αίμα δεν συντηρείται παρά ΜΟΝΟ για 35-42 ημέρες για αυτό πρέπει να αιμοδοτούμε τακτικά. Αν δίνει αίμα συστηματικά το 2% του πληθυσμού μιας χώρας, τότε η χώρα αυτή έχει αυτάρκεια σε αίμα. Δηλαδή στη χώρα μας χρειαζόμαστε περίπου 200.000 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες, που να προσφέρουν προγραμματισμένα αίμα 2-3 φορές το χρόνο.

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί κάποιος για να αιμοδοτήσει είναι οι εξής:

 • Να είναι 18 – 65 χρόνων.
 • Να αισθάνεται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας.
 • Να μην έχει κάποιο σοβαρό ή χρόνιο πρόβλημα με την υγεία του.
 • Να έχει κοιμηθεί την προηγούμενη ημέρα τουλάχιστον 5 ώρες.
 • Να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα ή να έχουν περάσει 3 ώρες από ένα πλήρες γεύμα.

Ακόμη, οι κατηγορίες ανθρώπων που θεωρούνται ακατάλληλοι για να αιμοδοτήσουν είναι οι ακόλουθοι:

 • Έχει νοσήσει από Ηπατίτιδα ή AIDS.
 • Έχει κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών.
 •  Έχει περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφύλαξη τους τελευταίους 6 μήνες.
 • Έχει σεξουαλικό σύντροφο που ανήκει σε κάποια από τις πιο πάνω κατηγορίες.
 • Έχει υποβληθεί σε δερματοστιξία ( tattoo) ή piercing τους τελευταίους 4 μήνες.
 • Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων μετά τον εμβολιασμό κατά της COVID-19. Η αιμοδοσία είναι και πάλι δυνατή 7 μέρες μετρά το πέρας των συμπτωμάτων.

 Τι θα συμβεί μόλις φτάσετε στην αιμοδοσία:

 1. Μόλις φθάσετε στην αίθουσα αναμονής θα πρέπει να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη.
 2. Αυτό συμπληρώνεται κάθε φορά που δίνετε αίμα.
 3. Μετά θα ελέγxθει η αιμοσφαιρίνη σας (με ένα μικρό τσίμπημα στο δάκτυλο).
 4. Μετά, θα ελέγxθουν η πίεση και οι σφίξεις σας. Μπορεί να χρειαστεί να ερωτηθείτε για μερικά πράγματα που αφορούν το ιατρικό σας ιστορικό το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί με ειλικρινά.
 5. Εάν όλα είναι καλά, θα περάσετε στην αίθουσα αιμοληψιών, όπου θα ξεκινήσετε να δίνετε αίμα.
 6. Στην διάρκεια της αιμοδοσίας θα ξαπλώσετε στις ειδικές καρέκλες, και θα χαλαρώσετε για 10 λεπτά. Σε αυτόν τον χρόνο θα δώσετε περίπου 450 ml αίμα, ούτε καν μισό λίτρο. Μόνο με αυτό θα έχετε καταφέρει να σώσετε τρείς ζωές!
 7. Μετά την αιμοδοσία δεν θα πρέπει να βιαστείτε. Πρέπει να είσαστε βέβαιοι ότι αισθάνεστε τελείως καλά πριν φύγετε.

Αίμα μπορούμε να δίνουμε κάθε 3-4 μήνες. Κάνε την αιμοδοσία μέρος της ζωής σου. Παρότρυνε και τους φίλους σου να δώσουν αίμα!

Πολλοί σύλλογοι πλέον έχουν δημιουργήσει μητρώα αιμοδοσίας προσπαθώντας να βοηθήσουν στο πρόβλημα για την ανάγκη αίματος αλλά και να ευαισθητοποιήσουν το κοινωνικό σύνολο. Έτσι και ο ανθρωπιστικός σύλλογος KIDS SAVE LIVES-ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ έχει αποκτήσει το δικό του μητρώο στο οποίο μπορεί να γίνει προσφορά αίματος εθελοντικά από όποιον το θελήσει!

Η προσφορά αίματος στον σύλλογο γίνεται με τον εξής τρόπο:

Κατά την αιμοδότηση σας στο τμήμα αιμοδοσίας οποιασδήποτε δημοσίας δομής υγείας δηλώνετε πως η προσφορά σας θέλετε να καταχωρηθεί ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ: 15720, ΜΕ ΟΝΟΜΑ: KIDS SAVE LIVES-ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ.

Άνθιμος Παπαδόπουλος

Υπεύθυνος Αιμοδοσίας του Ανθρωπιστικού Συλλόγου KIDS SAVE LIVES- Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές
Εκπαιδευτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης
e-mail: anthimospap93@gmail.com


Tags

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!