TOP

WORLD RESTART A HEART DAY ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

21/10/2022

250 μαθητές σώζουν ζωές, την Παγκόσμια Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς!

.
«Σήμερα χάρη σε σας, γιορτάζω τα δεύτερα γενέθλια μου» Χρήστος Παπασωτηρίου

.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και μετά από δύο χρόνια αναστολής λόγω της πανδημίας -ο εσωτερικός και ο αύλειος χώρος του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, γέμισε
από νωρίς το πρωί από μαθητές εννέα σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι συμμετείχαν στην μεγαλύτερη «ΓΙΟΡΤΗ ΖΩΗΣ»
που οργανώνει κάθε χρόνο σε διαφορετικό σημείο και πόλη της Ελλάδος, η Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές και η Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας
Προνοσοκομειακής Φροντίδας
, με την εθελοντική συμμετοχή πιστοποιημένων εκπαιδευτών.

.
Φέτος περισσότεροι από 250 μαθητές και εκπαιδευτικοί έστειλαν το πιο «εγκάρδιο» και το πιο αισιόδοξο μήνυμα του 2022 – για την Παγκόσμια Ημέρα «Επανεκκίνησης της καρδιάς» από την «καρδιά» της Θεσσαλονίκης σε όλη την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι ”ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΜΙΑ ΖΩΗ” αρκεί να εκπαιδευτούν.

.
Κατά τη διάρκεια μιας πραγματικά πανηγυρικής εκδήλωσης – χαράς για την επανεκκίνηση της καρδιάς – απονεμήθηκαν 5 αριστεία της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές

 • στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα
  .
  Το ΑΡΙΣΤΕΙΟ παρέλαβε η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμετζοπούλου, η οποία αφού μετέφερε στα παιδιά την έκδηλη χαρά της, τους θερμούς χαιρετισμούς και τα συγχαρητήρια του Περιφερειάρχη, μεταξύ άλλων τόνισε ότι ο κ. Τζιτζικώστας στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το έργο και τις δράσεις του KIDS SAVE LIVES γιατί η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός είναι τα πιο γερά θεμέλια της νέας Ελλάδας, την οποία άρχισαν να διαμορφώνουν από σήμερα οι πολίτες του αύριο – τα παιδιά μας. Απευθυνόμενη δε στον Ιδρυτή και Πρόεδρο του KIDS SAVE LIVES Αναστάση Στεφανάκη τόνισε ότι «Η αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης δίνει προτεραιότητα στις πρωτοβουλίες των πολιτών που έχουν στο επίκεντρο τους το παιδί, την πρόληψη, την υγεία και την κοινωνική αλληλεγγύη γενικότερα.
  .
 • στον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα
  .
  Το ΑΡΙΣΤΕΙΟ παρέλαβε φανερά συγκινημένος ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Νίκος Ζεϊμπέκης ο οποίος συνεχάρη τα παιδιά και τον οργανισμό για το πολυετές έργο που προσφέρουν, για την διάδοση των αρχών και των αξιών του εθελοντισμού που άπτονται της διάσωσης των ανθρώπων που κινδυνεύουν από καρδιακή ανακοπή ή πνιγμό, αναφέρθηκε διεξοδικά στα πολλά προγράμματα εθελοντισμού που εφαρμόζει ο δήμος Θεσσαλονίκης για την μεταλαμπάδευση των ανθρωπιστικών μηνυμάτων στη νεολαία και όχι μόνον καθώς και στην προσπάθεια που έγινε από τον ίδιο τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνο Ζέρβα για την τοποθέτηση απινιδωτών στα σχολεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, η οποία όπως τόνισε συνεχίζεται.
  .
 • στον Δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών και Πρόεδρο της Κοινωνικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος κ. Σίμο Δανιηλίδη
  .
  Το ΑΡΙΣΤΕΙΟ παρέλαβε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεάπολης – Συκεών Κατερίνα Τσουκαλά, η οποία μετέφερε την λύπη του Δημάρχου Νεάπολης Συκεών Σίμου Δανιηλίδη ο οποίος δεν ήταν παρών για να συγχαρεί τα παιδιά, τον πρόεδρο και τα στελέχη του KIDS SAVE LIVES για το πολύ σημαντικό και σοβαρό έργο που επιτελούν για την διάσωση της ανθρώπινης ζωής που είναι η πιο πολύτιμη και η πιο ανεκτίμητη δύναμη κάθε χώρας, και αυτό γιατί είχε μια πολύ σημαντική σύσκεψη στην Αθήνα για ένα πολύ φλέγον θέμα που αφορά τις παροχές υγείας όλων των δήμων της χώρας, τόνισε ότι «Με ενέργειες του Δημάρχου μας 25 σχολεία μας έχουν θωρακιστεί με σύγχρονους απινιδωτές και άμεσος στόχος μας είναι πολύ σύντομα αυτή η σωτήρια συσκευή να μπει σε όλα τα σχολεία μας, για την ασφάλεια των παιδιών μας» και έκλεισε τον χαιρετισμό της απευθύνοντας ανοικτή πρόσκληση στον πρόεδρο του KIDS SAVE LIVES, η επόμενη εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στο Δήμο Νεάπολης Συκεών – πρόσκληση η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή και μάλιστα με χαρά από τον κ. Αναστάση Στεφανάκη.
  .
 • στον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμά Μπαχαράκη

  Το ΑΡΙΣΤΕΙΟ παρέλαβε η εκπρόσωπός του Χρύσα Πρασσά, η οποία συνεχάρει το KIDS SAVE LIVES, αναφέρθηκε στις εγκρίσεις των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αφορούν την ΚΑΡΠΑ, τις Πρώτες Βοήθειες, τον εθελοντισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη και στην εκπαίδευση 2,000 εκπαιδευτικών από το KIDS SAVE LIVES και τέλος ευχήθηκε το μήνυμα του KIDS SAVE LIVES να μπει σε όλα τα σχολεία της χώρας με πρεσβευτές – διασώστες τους μικρούς ήρωες μαθητές.
  .
 • στον πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης Θεόδουλο Ταπανίδη
  .
  ο οποίος όχι μόνον συνέβαλε στον εξοπλισμό σχολείων του δήμου Θεσσαλονίκης με απινιδωτές αλλά αφηγήθηκε και την προσωπική του εμπειρία λέγοντας με συγκίνηση ότι ενώ περπατούσε στο δρόμο έπαθε ξαφνικά ανακοπή καρδιάς – σώθηκε γιατί το δεύτερο ασθενοφόρο που πήγε να τον παραλάβει είχε απινιδωτή, η ανταπόκριση των παιδιών ήταν πολύ εκδηλωτική!
  .
  «Ζω χάρη στους απινιδωτές. Είχα πάθει ανακοπή και έπεσα μέσα στον δρόμο. Ήρθε ένα ασθενοφόρο, το οποίο δυστυχώς δεν είχε απινιδωτή και την ώρα που ο γιατρός είπε ότι άρχισε ο προθανάτιος ρόγχος, κατέβαινε άλλο ασθενοφόρο από το Παπανικολάου και με τη βοήθεια του απινιδωτή που είχε, σώθηκα. Και όταν ανέλαβα αυτή τη θέση του προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης, έβαλα σκοπό να μπουν απινιδωτές σε όλα τα σχολεία. Έγινε το πρώτο βήμα. Δέκα απινιδωτές έχουν μπει σε σχολικά συγκροτήματα, με χρήματα της σχολικής επιτροπής και τώρα θα βάλουμε άλλους 10 σε άλλα σχολικά συγκροτήματα».
 • στον επιχειρηματία Χρήστο Παπασωτηρίου ιδιοκτήτη της αλυσίδας Ζαχαροπλαστείων «ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ»
  .
  ο οποίος δεν κατάφερε να κρύψει τα δάκρυα του, όταν είπε στα παιδιά και ιδιαίτερα στον ιδρυτή και πρόεδρο του KIDS SAVE LIVES Αναστάση Στεφανάκη, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑΤΙ ΧΑΡΗ ΣΕ ΣΑΣ – ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΩ ΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΕΝΝΕΘΛΙΑ ΜΟΥ – ήμουν πολύ τυχερός γιατί όταν έπαθα ένα καρδιακή ανακοπή έτυχε να είναι δίπλα μου τα παιδιά μου, που είχαν εκπαιδευτεί σε εσάς και χάρη στο KIDS SAVE LIVES, σήμερα είμαι μαζί σας…. Αυτή η κατάθεση ψυχής έκανε τα παιδιά με ένα ζεστό -δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα να ανταποδώσουν στον κ. Παπασωτηρίου την «εγκάρδια» ευχαριστία του.
  .
  «Είχα μια περιπέτεια πριν από δύο χρόνια. Έπαθα ανακοπή έξω από το κατάστημά μου στον Λευκό Πύργο και τα παιδιά μου, που είχαν εκπαιδευτεί στον συγκεκριμένο σύνδεσμο, έτυχε να
  είναι δίπλα μου και με έσωσαν
  . Αυτό που γίνεται σήμερα είναι πολύ ωφέλιμο και θα ήταν καλό να το παρακολουθήσουν όσοι έχουν τη δυνατότητα. Γιατί όποιος βρεθεί στη θέση μου, τότε αντιλαμβάνεται τι βαρύτητα έχει αυτό που γίνεται σήμερα», ανέφερε ο επιχειρηματίας Χρήστος Παπασωτηρίου, ο οποίος εγκατέστησε τρεις απινιδωτές: έναν στο κατάστημά του στην οδό Παύλου Μελά, έναν στο κατάστημά του στην οδό Τρίτση, στον Εύοσμο και ένα στην εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου, στον Εύοσμο. Οι τρεις αυτοί απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε σε περίπτωση ανάγκης».
  .
  ΚΑΙ
  .
 • στη δημοσιογράφο, υπεύθυνη τύπου και επικοινωνίας της οργάνωσης KIDS SΑVE LIVES, Νίκη Στρατηλάτη
  .
  η οποία δεν γνώριζε ότι θα τιμηθεί, και με δάκρυα στα μάτια ευχαρίστησε και διαβεβαίωσε όλους στο KIDS SAVE LIVES ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της για την εκπλήρωση των στόχων του οργανισμού… όχι απλώς με όλες της τις δυνάμεις, όχι μόνον… με όλη της την αγάπη, αλλά κυρίως με όλη της την «καρδιά», στην μνήμη του πατέρα της, που έφυγε πολύ νωρίς από ανακοπή καρδιάς!
  .
  Ο ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης KIDS SΑVE LIVES – Tα Παιδιά Σώζουν Ζωές Αναστάσης Στεφανάκης, δήλωσε
  .
  «Οι έρευνες δείχνουν ότι αν φτάσει ο απινιδωτής σε 1 έως 5 λεπτά δίπλα στο θύμα, τότε μάλλον θα πανηγυρίζουμε στο τέλος, γιατί οι περισσότεροι, το 50 με 70% των θυμάτων, θα επανέρχονται στη ζωή. Άρα, εχθρός μας είναι η άγνοια και ο χρόνος. Η χώρα μας είναι στην τρίτη θέση από το τέλος στην επιβίωση θυμάτων ανακοπής, λόγω άγνοιας και έλλειψης Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών. Δεν έχουμε εκπαιδευμένα χέρια και συσκευές για να επαναφέρουμε τα θύματα. Αναγνωρίσαμε πως αν εκπαιδεύσουμε τα παιδιά στις Πρώτες Βοήθειες από μικρή ηλικία, το μαθαίνουν, δεν το ξεχνάνε ποτέ και αναγνωρίζουν ότι αν και είναι μικρά, μπορούν με τα δύο τους χέρια να βοηθήσουν οποιονδήποτε συνάνθρωπο μας πάθει οτιδήποτε με απλές δεξιότητες των δύο χεριών τους. Άρα είναι πάρα πολύ κρίσιμο να πάρουν ένα πολύ σημαντικό μάθημα και να αποκτήσουν δεξιότητες για όλη τους τη ζωή. Από το 2016 μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα επανήλθαν στη ζωή 28 θύματα καρδιακής ανακοπής από τους μαθητές και τα μέλη του KSL, εκ των οποίων τα 17 στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, γιατί εκεί έχουμε εκτεταμένο δίκτυο Πρώτων Ανταποκρινόμενων και Απινιδωτών. Ο τελευταίος που επανήλθε στη ζωή ήταν ένας 72χρονος Γάλλος στην Πάρο, με τη συμμετοχή μιας μικρούλας, την οποία είχαμε εκπαιδεύσει το 2019, στο σχολείο της. Όλα αυτά έχουν μπει στα σχολεία, αλλά δεν έχουν θεσμοθετηθεί ως μάθημα και αυτό πρέπει να διορθωθεί. Το 2019 καταθέσαμε στην Υπουργό Παιδείας μια πρόταση σχεδίου νόμου για τη δημιουργία μαθήματος Πρώτων Βοηθειών και βρισκόμαστε ακόμη σε αναμονή».
  .
  Στο πλαίσιο της δράσης δημιουργήθηκαν εννέα σταθμοί πρακτικών δεξιοτήτων διάσωσης ενός θύματος που απειλείται η ζωή του και οι μαθητές ενημερώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν με 40 προπλάσματα, με σύγχρονο εκπαιδευτικό εξοπλισμό, με τις νέες τεχνολογίες που έχει αναπτύξει η οργάνωση KIDS SΑVE LIVES – Tα Παιδιά Σώζουν Ζωές, όπως η εφαρμογή iSAVElives, ο Εθνικός Χάρτης Απινιδωτών, η Καθοδηγούμενη ΚΑΡΠΑ και το Do It Yourself που θα βάλεις τα προγράμματα του KSL σε κάθε ελληνικό σπίτι!
  .
  Στη δράση μετείχαν μαθητές και μαθήτριες από το 17ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, το 1ο ΕΠΑΛ Κατερίνης, το 3ο Γυμνάσιο Ευόσμου, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Λαγκαδά, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, το Λύκειο των εκπαιδευτηρίων Φρυγανιώτη και το Δημοτικό Εκπαιδευτηρίων ΕΛΠΙΔΑ.
  .
  Φέτος η «ΓΙΟΡΤΗ ΖΩΗΣ» είχε την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, την συνεργασία του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Φηφιακών Δεξιοτήτων με την υποστήριξη της SISCO και ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο α) των Παγκοσμίων δράσεων για την «ΗΜΕΡΑ ΕΠΑΝΕΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ», β) της διεθνούς πρωτοβουλίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (ERC) και γ) της Διεθνούς Επιτροπής Αναζωογόνησης (ILCOR) – για την Ελλάδα.
  .
  ΧΟΡΗΓΟΙ
  .
  CATERING: ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ
  .
  ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ: ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ SCRABBLE, ΠΑΠΑΡΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
  .
  ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΕΡΖΙΔΟΥ, ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ΣΥΚΕΩΝ
  .
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ
  .
  Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές»
  .
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ
  .
  ΤΟΝ κ. ΑΓΑΘΟΚΛΗ ΒΑΤΖΙΑ
  .
  του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Φηφιακών Δεξιοτήτων – CISCO, για την άριστη συνεργασία και την παραχώρηση – φιλοξενία στο χώρο.
  .
  Συντονισμός, Παρουσίαση Α’ Μέρους:
  Νίκη Στρατηλάτη δημοσιογράφος -υπεύθυνη τύπου και επικοινωνίας της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES» – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές.
  .
  Συντονισμός, Παρουσίαση Β’ Μέρους:
  Αναστάσης Στεφανάκης Πρόεδρος της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE
  LIVES» – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές


Tags

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!