TOP

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: KSL CHAMPIONSHIP 2023

26/03/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κι ας είναι πρωταπριλιά … δεν είναι ψέμα … αλήθεια είναι….

«ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ»!

KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2023

2ος Μαθητικός Διαγωνισμός (ΚΑΡΠΑ)
στη Θεσσαλονίκη 01-02.04.2023

.

«Η εκπαίδευση 130.562 μαθητών – γονέων και εκπαιδευτικών

είναι η πιο ασφαλής και έξυπνη ΕΘΝΙΚΗ επένδυση ζωής,

για τα επόμενα 70 χρόνια στη χώρα μας»

.

.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (την 7η Απριλίου) και ημέρα ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, από διάφορες πόλεις και σχολεία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο,  

το προσεχές Σαββατοκύριακο 01-02 Απριλίου 2023, θα κατακλύσουν το Πλανητάριο – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στο 6ο χλμ Θεσσαλονίκης Θέρμης, προκειμένου να συμμετάσχουν στην μεγαλύτερη «ΓΙΟΡΤΗ ΖΩΗΣ» στον 2ο Πανελλήνιο Μαθητικό διαγωνισμό «KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2023» σε δεξιότητες Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), ο οποίος αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Το «KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2023 είναι αποτέλεσμα της πολυετούς εκπαίδευσης μαθητών/μαθητριών – όλων των βαθμίδων – στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση θυμάτων από καρδιακή ανακοπή, τον οποίο οργανώνει και υλοποιεί η Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ», με έγκριση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και με την εθελοντική συμμετοχή 100+ πιστοποιημένων εκπαιδευτών!

Ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός ΚΑΡΠΑ είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, όπου διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές/-τριες συμμετείχαν με έκδηλη χαρά, με μεγάλο ενθουσιασμό και με στόχο να κερδίσουν έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή για το σχολείο τους.

Οι Μαθητικοί Διαγωνισμοί του «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», μαζί με την μέχρι τώρα εκπαίδευση συνολικά 130.562 μαθητών – γονέων και εκπαιδευτικών είναι η πιο ασφαλής και έξυπνη Εθνική επένδυση ζωής, για τα επόμενα 70 χρόνια στη χώρα μας, αλλά για να φθάσουμε σήμερα εδώ, οφείλουμε πολλά και δημόσια ευχαριστώ «από καρδιάς» στους εθελοντές μας, στους εκπαιδευτές μας, στους μαθητές μας και όλους όσοι αγκάλιασαν τον Οργανισμό μας και πίστεψαν στο μεγαλείο της ανθρώπινης δύναμης και της ανιδιοτελούς αγάπης.

“Ευχαριστούμε από «καρδιάς» την διοίκηση του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ για τη φιλοξενία των προπονήσεων και του διαγωνισμού” δήλωσε ο Ιδρυτής και Πρόεδρος της Ανθρωπιστικής Οργάνωσης Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» κ. Αναστάσης Στεφανάκης, προσκαλώντας όλους τους Θεσσαλονικείς να τιμήσουν με την παρουσία τους διαγωνιστικούς αγώνες, να χειροκροτήσουν τα παιδιά και να μοιρασθούν μαζί τους, την δύναμη της αποφασιστικότητας τους, την λαχτάρα της εγρήγορσης και της διασωστικής ετοιμότητας που κρύβουν μέσα τους, μπροστά σε κάθε ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει. 

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη οι Μαθητικοί Διαγωνισμοί του «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές», αποτελούν, αναμφισβήτητα την ισχυρότερη μετεκπαιδευτική εμπειρία ζωής. Ενθαρρύνουν τις μαθητικές ομαδοσυνεργατικές διαδικασίες και ενισχύουν μέσα από την εκπαίδευση τη σχέση των μαθητών, με τον εθελοντισμό, με τις πρώτες βοήθειες και με την κοινωνική αλληλεγγύη και παράλληλα δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να αξιολογήσουν τα ίδια τον εαυτό τους και το κυριότερο να τον εντάξουν από νωρίς στην κοινωνία των ενεργών πολιτών.

Όπως είναι γνωστό η Ανθρωπιστική Οργάνωση Κοινωνίας Πολιτών «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ», συνέβαλε σημαντικά στο να τοποθετηθούν εκατοντάδες Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές σε πολλά σχολεία της χώρας καθιστώντας την λειτουργία του σχολείου, πυρήνα αλληλεγγύης και σημείο αναφοράς στην παροχή πρώτων βοηθειών στην τοπική κοινωνία, κατά το πρότυπο του «ανοικτού σχολείου».

Η διαγωνιστική διαδικασία ΚΑΡΠΑ, συμβάλλει καθοριστικά αφενός μεν στην άμεση παρουσία εκπαιδευμένων μαθητών – πολιτών, ως «Πρώτοι Ανταποκρινόμενοι – First Responders» στην αντιμετώπιση περιστατικών εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής αλλά και άλλων επειγόντων περιστατικών, όταν μια ζωή κινδυνεύει και αφετέρου στην αύξηση του αριθμού Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών (AEDs), σε όλη τη χώρα – παράγοντας καθοριστικής σημασίας για την επιστροφή των θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

Για τη συμμετοχή των μαθητών στον διαγωνισμό δεν απαιτείται καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση των συμμετεχόντων μαθητών/-τριών ή των σχολείων. Τα μπλουζάκια που θα φορούν οι συμμετέχοντες, τα μετάλλια, τα έπαθλα νικητών και ελαφρύ γεύμα για τους συμμετέχοντες και τους συνοδούς τους παρέχονται εντελώς δωρεάν. 

Συνολικά θα διατεθούν στους νικητές εβδομήντα πέντε (75) δωρεάν πιστοποιημένα σεμινάρια για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS | ERC), 270 χρυσά μετάλλια, 270 T-shirts και τρεις (3) Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (AEDs).

Οι μαθητές/-τριες θα αξιολογούνται σε δεξιότητες (ΚΑΡΠΑ) πάνω σε κατάλληλα προπλάσματα αναζωογόνησης Little Anne του οίκου Laerdal, εξοπλισμένα με κατάλληλους αισθητήρες που συνδέονται με το λογισμικό QCPR της Laerdal, το οποίο παρέχει ακριβείς μετρήσεις επιδόσεων και επί τοις εκατό (%) βαθμολογία.

Οι οργανωτές αναλαμβάνουν εκ των προτέρων και εξ ολοκλήρου τη διαδικασία υλοποίησης του μαθητικού διαγωνισμού ΚΑΙ δεσμεύονται για την διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων όπως και των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με τους οργανωτές ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί με επιστημονική αξιοπιστία και με σεβασμό προς στην ανθρώπινη ζωή που κινδυνεύει, μέσα από έναν βιωματικό εύθυμο – παιδικό – νεανικό και αισιόδοξο τρόπο που να οδηγεί τα παιδιά στην ελπίδα για τη ΝΙΚΗ της ΖΩΗΣ, μέσα από την υιοθέτηση θετικών και εθελοντικών συμπεριφορών που προασπίζουν την διάσωση των ανθρώπων που κινδυνεύουν.

.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές/-τριες:

Δημοτικού: Τάξεων Ε’, ΣΤ’ Γυμνασίου: Τάξεων Α’, Β’, Γ’ και Λυκείου: Τάξεων Α’, Β’, Γ’

.

ΚΑΙ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ:
Γενικής Εκπαίδευσης, Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Μουσικά Γυμνάσια – Λύκεια, Καλλιτεχνικά Γυμνάσια – Λύκεια, Αθλητικά και Εκκλησιαστικά Σχολεία.

.

Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε τέσσερις (4) φάσεις.

Η 1η φάση είναι των Προκριματικών, η οποία αναμένεται να έχει διάρκεια τριών (3) ωρών,

Η 2η φάση των Ημιτελικών, η οποία προβλέπεται να έχει διάρκεια τριάντα (30) λεπτών, 

Η 3η φάση των Τελικών, η οποία προβλέπεται να έχει διάρκεια τριάντα (30) λεπτών και 

Η 4η φάση της τελετής απονομής βραβείων, 30 επίσης λεπτών. 

.

Συνολικά, ο εκτιμώμενος χρόνος ανά εκπαιδευτική βαθμίδα είναι οι τέσσερις και μισή (4:30) ώρες.

.

Ο διαγωνισμός KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP 2023 θα διεξαχθεί ως εξής :

Για τα Λύκεια 01 Απριλίου 2023 και ώρα έναρξης 10:00.

Για τα Γυμνάσια 01 Απριλίου 2023 και ώρα έναρξης 15:00.

Για τα Δημοτικά 02 Απριλίου 2023 και ώρα έναρξης 10:00.

.

Ο τόπος διεξαγωγής το Πλανητάριο – Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ στο 6 χλμ, Θεσσαλονίκης Θέρμης – Θεσσαλονίκη.

.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

.
ΣΑΒΒΑΤΟ, 01 Απριλίου 2023

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΛΥΚΕΙΩΝ

07:00 Άφιξη εθελοντών

08:00 Άφιξη σχολείων, συνάντηση με μέντορες, έναρξη προπονήσεων

09:00 Faculty στο αμφιθέατρο (σχολεία, μέντορες, παρουσιαστές)

10:00 Έναρξη διαγωνισμού Λυκείων (Φάση 32, 16, 8)

13:30 Τελετή Έναρξης διαγωνισμού (Νίκη Στρατηλάτη, ομιλίες επισήμων)

14:00 Ημιτελικοί

14:15 Τελικοί

14:30 Τελετή Βραβεύσεων

* Στις 13:00 άφιξη ομάδων γυμνασίων, συνάντηση με μέντορες, έναρξη προπόνησης

.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

15:00 Faculty στο αμφιθέατρο (σχολεία, μέντορες, παρουσιαστές)

19:00 Ημιτελικοί

19:15 Τελικοί

19:30 Τελετή Βραβεύσεων

.

.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 02 Απριλίου 2023

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

07:00 Άφιξη εθελοντών

08:00 Άφιξη σχολείων, συνάντηση με μέντορες, έναρξη προπονήσεων

09:00 Faculty στο αμφιθέατρο (σχολεία, μέντορες, παρουσιαστές)

10:00 Έναρξη διαγωνισμού Δημοτικών Σχολείων (Φάση 32, 16, 8)

13:30 KIDS SAVE LIVES • Μια Απροσδόκητα Αισιόδοξη Ιστορία, Ομιλία Α. Στεφανάκης 

14:00 Ημιτελικοί

14:15 Τελικοί

14:30 Τελετή Βραβεύσεων

15:00 Τελετή λήξης διαγωνισμού, Χρύσα Ρούσκα 

15:15 Αποχαιρετισμός ομάδων – Ευχαριστίες στους εθελοντές Κ. Θεοδωράκογλου – Α. Σαμαράς 

15:30 Λήξη διαγωνισμού, Μαρία Λαζαρίδου 

.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

Καθ΄ όλη τη διάρκεια της δοκιμασίας, έχει προβλεφθεί, κάθε διαγωνιζόμενη ομάδα να υποστηρίζεται από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης (μέντορες).

.

ΑΡΙΣΤΕΙΑ – ΒΡΑΒΕΙΑ – ΕΠΑΙΝΟΙ

ΌΛΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ!! Όλοι οι διαγωνιζόμενοι μαθητές/-τριες θα λάβουν ένα αναμνηστικό κιτ, το οποίο θα περιλαμβάνει τα εξής: ένα κοντομάνικο μπλουζάκι με τα απαραίτητα αναγραφόμενα στοιχεία του Μαθητικού Διαγωνισμού, τη Βεβαίωση Συμμετοχής τους και ένα χρυσό μετάλλιο.

Για τα σχολεία που θα ξεχωρίσουν φτάνοντας στις τρίτες θέσεις του μαθητικού διαγωνισμού τόσο από την Πρωτοβάθμια, όσο και από τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα κερδίσουν πέντε (5) δωρεάν πιστοποιημένα σεμινάρια για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS | ERC), για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς ή και τους γονείς.

Για τα σχολεία που θα διακριθούν στις δεύτερες θέσεις αυτού του μαθητικού διαγωνισμού θα είναι σε θέση να λάβουν δέκα (10) δωρεάν πιστοποιημένα σεμινάρια για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS | ERC).

Τα σχολεία που οι μαθητές τους κατόρθωσαν να ανέλθουν στην πρώτη θέση σε Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο θα κερδίσουν ως έπαθλο από έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED) για το σχολείο τους και δέκα (10) δωρεάν πιστοποιημένα σεμινάρια για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS | ERC).

.

ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ | ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

Αναστάσης Στεφανάκης

Ιδρυτής | Πρόεδρος Ελληνικού Ανθρωπιστικού Οργανισμού KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, Επιστημονικά Υπεύθυνος Προγραμμάτων Εκπαίδευσης, Διάσωσης και Τεχνολογίας του KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, Πλήρωμα Ασθενοφόρου Ε.Κ.Α.Β. Χαλκιδικής, Course Organizer ERC anastasis@kidssavelives.gr | https://kidssavelives.gr | 6937270266

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:  

Νίκη Στρατηλάτη – Δημοσιογράφος και υπεύθυνη Γραφείου Τύπου – Ελληνικού Ανθρωπιστικού Οργανισμού KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές – 6977877698 και 
Αναστάσης Στεφανάκης 
Πρόεδρος Ελληνικού Ανθρωπιστικού Οργανισμού KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές,

.

ΜΕΛΗ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ & ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ 

Σαμαράς Αναστάσιος

Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Υπουργείο Παιδείας και θρησκευμάτων

Ταμίας Ανθρωπιστικού Οργανισμού KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές

Course Director ERC

Χρύσα Ρούσκα

Νοσηλεύτρια, Instructor ERC, Τμήμα Ερευνών | Παιδαγωγική Ομάδα KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές

Κωνσταντίνος Σακκάς

XR Developer, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Technology Manager KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές

Θωμάς Μπαχαράκης

Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Χρύσα Πρασσά

Εκπαιδευτικός, Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

Κώστας Ηλιάδης

Διοικητικός Υπάλληλος Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας

.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

Ιωάννα Ευθυμίου, Ελληνική Αστυνομία, Γραμματεία Προέδρου KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, Course Director ERC

Κατερίνα Ταούλα, Σχολική Νοσηλεύτρια, Instructor ERC

Άννα Ευθυμίου, Σχολική Νοσηλεύτρια, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Προγράμματος KSL Κρήτης, Instructor ERC

Ελένη Κραβαρίτη, Εκπαιδευτικός, Instructor ERC

Θανάσης Χριστοδούλου, Νοσηλευτής, Instructor ERC

Δωρίδα Κρανιώτη, Υπάλληλος ΕΤΑΝΑΜ Αμβρακικού, Instructor ERC

Απόστολος Παπαμαργαρίτης, Υγειονομικός, Instructor ERC

Βενετία Ρεβενικιώτη, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Instructor ERC

Στέλλα Σταγάκη, Σχολική Νοσηλεύτρια, Instructor ERC

Ερρίκος Τρουμούλης, Εκπαιδευτικός, Μουσικός-Μουσικολόγος, Instructor ERC

Έλενα Μπλάνα, Νοσηλεύτρια, Instructor ERC

Ηλίας Μανδηλάρης, Ιατρός, Instructor ERC

Αλεξάνδρα Σκύφτα, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Instructor ERC

Ευαγγελία Γιαννέλου, Νοσηλεύτρια, Instructor ERC

Χρυσή Δεληγιάννη, Εκπαιδευτικός/Νοσηλεύτρια, Instructor ERC

Αθανασία Ζημιλιάγκου, Εκπαιδευτικός, Instructor ERC

Λαμπρινή Οικονόμου, Εκπαιδευτικός, Instructor ERC

Στέλλα Ανδρεάδου, Φυσικοθεραπεύτρια, Instructor ERC

Πηγή Λιάκου, Ιδιωτική Υπάλληλος, Instructor ERC

Αλατσάκης Γεώργιος, Εκπαιδευτικός, Instructor ERC

Ερρίκος Τρουμούλης, Εκπαιδευτικός, Instructor ERC

Αντώνης Τρουμούλης, Ιδιωτικός Υπάλληλος, Instructor ERC

Ιουλία Μάγκου, Εκπαιδευτικός, Instructor ERC

Καλλή Κουτσίδου, Νοσηλεύτρια, Instructor ERC

Χρήστος Κασκέτης, Ναυαγοσώστης | Εκπαιδευτικός, Instructor ERC

Αθανασούλα Ελένη, Εκπαιδευτικός / Πολιτικός Μηχανικός, Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Instructor ERC

Βλαχοπούλου Χριστίνα, Συνταξιούχος Τραπεζικός Υπάλληλος, Instructor ERC

Δεληγιάννη Μαρία, Νοσηλεύτρια, Course Director ERC

Μπόστα Διαλεχτή, Νηπιαγωγός, Instructor ERC

Στεφανούδη Αναστασία, Ιδιωτική Υπάλληλος, Course Director ERC

Τζιατζιάς Κωνσταντίνος, Νοσηλευτής, εκπαιδευτής ιδιωτικού ΙΕΚ, Course Director ERC

Χλιαρά Ουρανία, Νοσηλεύτρια Ιδιωτικού Τομέα, Instructor ERC

Χοβαρδάς Ζαφείριος, Ναυαγοσώστης, Φοιτητής Ιατρικής, Instructor ERC

.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σχετικά με τις εκπαιδεύσεις του KIDS SAVE LIVES, τις δράσεις και για τις πραγματικές ιστορίες διάσωσης του Οργανισμού μας, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: https://kidssavelives.gr

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!