Χαλκιδική, η πρωτεύουσα… των απινιδωτών
21/08/2025
Στα περισσότερα κράτη ανά τον κόσμο είθισται την πρωτοκαθεδρία σε διάφορους τομείς, όπως ο αθλητισμός, η τέχνη, η οικονομία να λαμβάνουν οι εκάστοτε πρωτεύουσές τους. Για παράδειγμα στην Ελλάδα, τις καλύτερες αθλητικές εγκαταστάσεις, τα πιο φημισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το πιο άρτια καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό θα τα βρει κανείς στην Αθήνα. Όλα αυτά, διότι εκεί βρίσκεται το κέντρο της εξουσίας, εκεί δίνεται η μεγαλύτερη βαρύτητα σε έργα υποδομών και παγκόσμιοι οικονομικοί κολοσσοί επενδύουν με σκοπό τη μεγαλύτερη κερδοφορία τους.
Ωστόσο, υπάρχουν και τομείς οι οποίοι δεν σχετίζονται με οικονομικά κέρδη, ούτε με μεγαλεπήβολα έργα και πλάνα του κρατικού σχεδιασμού. Τομείς που κανένα κράτος και καμιά εξουσία δεν μπορούν να επηρεάσουν με κανένα μέτρο και κανέναν νόμο. Πολύ απλά, μιλάμε για την ανθρωπιά, την αλληλεγγύη και την αγάπη. Τα τρία αυτά στοιχεία για τα οποία ένας ολόκληρος κόσμοςμεμψιμοιρεί που έχει ο ίδιος του απωλέσει, βρίσκουν μια κοινή συνισταμένη σε κάτι τελείως το απροσδόκητο. Σε ένα μηχάνημα!
Αλλά όχι ένα κοινό μηχάνημα. Όχι ένα κινητό τηλέφωνο ή έναν σταθερό ή κινητό υπολογιστή. Ένα μηχάνημα που όχι απλά διευκολύνει τη ζωή όπως αυτά που προαναφέραμε, αλλά την διασφαλίζει και όταν υπάρξει ανάγκη μπορεί ακόμη να τη σώσει! Ο λόγος για το σωτήριο μηχάνημα: τον απινιδωτή.
Ένα μηχάνημα πολύ υποτιμημένο στην κοινή γνώμη σε σχέση ένα κινητό τηλέφωνο τελευταίας τεχνολογίας, που μόνο λίγοι αναγνωρίζουν την αξία και πολυτιμότητά του. Λίγοι που δυστυχώς είτε είχαν τραγικές εμπειρίες από την προσωπική τους ζωή είτε έχουν βαθιά γνώση του ζητήματος, λόγω επαγγέλματος (προσωπικό νοσοκομείων, ΕΚΑΒ). Σε ένα πραγματικά επείγον για τη ζωή περιστατικό, όπως αυτό της καρδιακής ανακοπής,είναι σωτήριο το να βρεθεί στα χέρια εκπαιδευμένων ανθρώπων ένας απινιδωτής, διότι πέρα από τη χορήγηση της ΚΑΡΠΑ είναι απαραίτητη και η χρήση του απινιδωτή, αφού αυτός είναι που θα δώσει ρεύμα στο θύμα και ταυτόχρονα ελπίδες για επαναφορά του στη ζωή. Και η τραγική ειρωνεία… Ένας απινιδωτής κοστίζει λιγότερο από ένα σύγχρονης τεχνολογίας κινητό…
Και το ακόμη πιο οξύμωρο; Μια επαρχιακή περιφέρεια της Ελλάδας με πολύ πιο μικρό πληθυσμό, σε σχέση με άλλες μητροπολιτικές περιοχές, όπως η Χαλκιδική, φέρει τα σκήπτρα των τριών αξιών που προαναφέραμε. Συγκεκριμένα έχει επίσημα καταγεγραμμένους στον ΕΘΝΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ περισσότερους από 300 απινιδωτές, τη στιγμή που η Αθήνα έχει περίπου 277. Και όσον αφορά στους απινιδωτές της Κεντρικής Μακεδονίας αυτοί είναι υπερδιπλάσιοι από αυτούς της Αττικής!
Το να ξεκινήσει κάποιος τη διαδικασία της εύρεσης και αγοράς απινιδωτή προϋποθέτει από τον ίδιο ή την κοινότητά του, υψηλό επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς η αγορά ενός τέτοιου σωτήριου μηχανήματος δεν προορίζεται για προσωπική χρήση αλλά για οποιονδήποτε τον χρειαστεί. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, ο αριθμός απινιδωτών ανά περιοχή μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί δείκτης ευαισθησίας των εκεί πολιτών σε ένα τόσο σημαντικό και καίριο για τη ζωή ζήτημα, όπως αυτό της συνδρομής στην προσπάθεια επαναφοράς ενός συνανθρώπου τους στη ζωή.
Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει πως οι άνθρωποι της νοτίου Ελλάδας δεν έχουν στοιχεία αλληλεγγύης και προσφοράς. Η διαφορά του βορρά έχει να κάνει με την ύπαρξη ανθρώπων που έχουν κινητοποιήσει τους συμπολίτες τους στο να προσφέρουν κατά αυτόν τον τρόπο. Ανθρώπων που θυσιάζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, χρόνο ξεκούρασης από την απαιτητική σύγχρονη καθημερινότητα, επιτελώντας κοινωνικό έργο, φαινόμενο που σπάνια κανείς συναντά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και έξω από αυτήν. Οι άνθρωποι αυτοί, που λειτουργούν σε αμιγώς εθελοντική βάση, χωρίς κάποια προσωπική ιδιοτέλεια, αφού έχουν αναγνωρίσει την κρισιμότητα του να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες πρώτες βοήθειες, ρίχνονται με όλη τους τη διάθεση και δύναμη στο έργο αυτό.
Οι άνθρωποι αυτοί συναντήθηκαν, γνωρίστηκαν και τελικά εντάχθηκαν σε μια μεγάλη οικογένεια. Αυτή του KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ. Του ανθρωπιστικού οργανισμού που εδώ και 15 χρόνια έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια από την Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που οδηγούσε σε ένα άπιαστο όνειρο. Να εκπαιδεύσουν όλους τους Έλληνες στις πρώτες βοήθειες, με έμφαση στις νεότερες γενιές και να κινητοποιήσουν όλους τους πολίτες στο να εξοπλίσουν την περιοχή τους με απινιδωτές.
Άπιαστο όνειρο… για τότε τουλάχιστον. Σήμερα έχοντας ένα πανελλαδικό δίκτυο 600 εθελοντών εκπαιδευτών, έχοντας ήδη εκπαιδεύσει περίπου μισό εκατομμύριο μικρούς και μεγάλους, τοποθετώντας χιλιάδες απινιδωτές σε όλη την Ελλάδα και δημιουργώντας έναν καινοτόμο πανελλήνιο χάρτη εύρεσης απινιδωτών, το όνειρο αυτό ξεκινά να αποσύρεται από τη σφαίρα της φαντασίας και να αποτελεί μια πραγματικότητα.
Βλέπουμε, λοιπόν πως δεν αρκεί μονάχα η κρατική μέριμνα για ορισμένα ζητήματα, ειδικά σε αυτά που έχουν να κάνουν με την αλληλεγγύη και την κοινωνική προσφορά. Είναι απαραίτητη η κινητοποίηση των απλών πολιτών, ώστε να δραστηριοποιηθεί μια ολόκληρη κοινωνία στο να μεταβληθεί μια κρίσιμη κατάσταση, της οποίας την ύπαρξη το κράτος είτε αγνοεί είτε απλώς θέτει σε δεύτερη μοίρα.
Οι προϋποθέσεις, λοιπόν, για να προοδεύσει μια περιοχή, δεν έχουν μόνο να κάνουν με τα δημόσια έργα ή τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Χρειάζονται άνθρωποι να κινητοποιήσουν τους γύρω τους στο να πάρουν και αυτοί μέρος στη μεγάλη αλλαγή, που έχει ξεκινήσει εδώ και 15 χρόνια στη χώρα μας και της οποίας η καρδιά χτυπά στη βόρεια Ελλάδα. Και σιγά-σιγά η αλλαγή αυτή επεκτείνεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Φτάνει να υπάρξουν άνθρωποι να δραστηριοποιήσουν τον κοινωνικό τους περίγυρο και να συμβάλλουν στη μεγάλη αυτή αλλαγή νοοτροπίας, συμπεριφοράς και τελικά… ζωής!
Επιμέλεια κειμένου: Λάζαρος Λαζαρίδης, Εκπαιδευτής KIDS SAVE LIVES–TA ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ