TOP

Αποτελέσματα ενός επαναστατικού διαγωνισμού ΚΑΡΠΑ!

13/09/2023

του Κωνσταντίνου Σακκά,

Το Kids Save Lives Championship αποτελεί θεσμό και παγκόσμια πρωτοτυπία. To KSL διοργανώνοντας ένα μαθητικό διαγωνισμός ο οποίος αποδεικνύει ότι ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ μπορούν να σώσουν ζωές.

Το Kids Save Lives Championship 2023 πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 01 – 02 Απριλίου 2023 στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ όπου συμμετείχαν 81 Σχολεία και περισσότεροι από 300 μαθητές/μαθήτριες όλων των βαθμίδων Γενικής Εκπαίδευσης, Επαγγελματικής
Εκπαίδευσης, Μουσικών Γυμνάσιων-Λυκείων, Καλλιτεχνικών Γυμνάσιων-Λυκείων, Αθλητικών και Εκκλησιαστικών Σχολείων, από πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και Νήσων του Βορείου Αιγαίου.

Το κάθε σχολείο εκπροσωπηθηκε από:
α. 3 μαθητές/-τριες
β. έναν τουλάχιστον εκπαιδευτικό ή γονέα-κηδεμόνα που όρισε το σχολείο και
γ. έναν ‘’μέντορα – coach’’ εκπαιδευτή του KIDS SAVE LIVES.

Το μήνυμα του Kids Save Lives Championship 2023 ήταν ότι η επιτυχημένη αντιμετώπιση ενός θύματος καρδιακής ανακοπής είναι ‘’TEAM WORK’’, μέσα από ασφαλείς δεξιότητες των ανανηπτών κατά τη χορήγηση της αναζωογόνησης. Ωστόσο λόγω του COVID-19 δεν έγινε δυνατή η παραδοσιακή χορήγηση εμφυσήσεων διάσωσης ‘’mouth to mouth’’ με ασφάλεια, όμως οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν και μια εναλλακτική επιλογή η οποία ήταν η χορήγηση εμφυσήσεων μέσω μιας συσκευής που ονομάζεται αυτοδιατεινόμενος ασκός (AMBU).


Στο διαγωνιστικό μέρος σε κάθε φάση συμμετείχαν οι ομάδες των σχολείων όπου έπρεπε να
πραγματοποιήσουν τα εξής:

  • Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν συνολικά 4 λεπτά, στα 02:00 λεπτά γινόταν εναλλαγή των ρόλων μεταξύ των ανανηπτών 1 και 2.
  • Τα εκπαιδευτικά προπλάσματα που χρησιμοποιηθηκαν (Little Anne QCPR, Laerdal) διαθέτουν έξυπνο λογισμικό καταγραφής & αξιολόγησης δεξιοτήτων ΚΑΡΠΑ.
  • Στο τέλος της κάθε φάσης θα παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα των σχολείων επί τοις 100.
  • Στην επόμενη φάση των 32, 16, 8, 4, 2, περνούσαν τα σχολεία με το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας.

Ωστόσο δεν έλειψαν οι επαναληπτικοί αγώνες απο περιπτώσεις ισοψηφίας. Στους νικητές του διαγωνισμού συνολικά διατέθηκαν ως τρόπαια ΝΙΚΗΣ εβδομήντα πέντε (75) δωρεάν πιστοποιημένα σεμινάρια για τη Βασική Υποστήριξη Ζωής (BLS | ERC), και 4 Αυτόματοι Εξωτερικοί Απινιδωτές (AEDs). Στα τρόπαια των Απινιδωτών προστέθηκε ένας ακόμη τελευταία στιγμή, δώρο από τον Ηλία Μάστορα, δημιουργό του προγράμματος A BALL FOR ALL, ειδικά για τα παιδιά με προβλήματα όρασης!

Όλοι οι διαγωνιζόμενοι μαθητές/-τριες έλαβαν ένα αναμνηστικό κιτ, το οποίο περιλάμβανε ένα κοντομάνικο κόκκινο μπλουζάκι με το λογότυπο του Οργανισμού, και με τα απαραίτητα αναγραφόμενα στοιχεία του Μαθητικού Διαγωνισμού, τη Βεβαίωση Συμμετοχής τους και ένα χρυσό μετάλλιο.

Αναλυτικότερα οι Νικητές του Διαγωνισμού ανα βαθμίδα:

ΒΑΘΜΙΔΑ ΛΥΚΕΙΩΝ
1η ΘΕΣΗ: 16ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
2η ΘΕΣΗ: 8ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης
3η ΘΕΣΗ: 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Λαγκαδά
3η ΘΕΣΗ: ΓΕΛ Εξαπλάτανου «Μενέλαος Λουντέμης»

ΒΑΘΜΙΔΑ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
1η ΘΕΣΗ: Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη
2η ΘΕΣΗ: 5ο Σερρών
3η ΘΕΣΗ: Χορτιάτη
3η ΘΕΣΗ: Νέου Μαρμαρά

ΒΑΘΜΙΔΑ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ
1η ΘΕΣΗ: 20ο Ευόσμου (Ισοβαθμία)
1η ΘΕΣΗ: Νέων Βρασνών (Ισοβαθμία)
3η ΘΕΣΗ: 3ο Πειραματικό Ευόσμου
3η ΘΕΣΗ: 14ο Σταυρούπολης

Οι μέσοι όροι που συγκεντρώθηκαν σε κάθε φάση ανά βαθμίδα φτάνοντας σχεδόν στο 100% φαίνονται στα ακόλουθα διαγράμματα:

Όπως παρατηρήθηκε το KIDS SAVE LIVES CHAMPIONSHIP είναι μια επαναστατική δράση η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πανελλήνια εμβέλεια με επιτυχία.

Η άριστη επίδοση δεν διέφερε ανά τις ηλικίες, αφού τόσο ένα μικρό παιδί όσο και ένας έφηβος μπορούν εξίσου να κάνουν θεαματική ΚΑΡΠΑ.


Tags

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!