TOP

ΑΠΙΝΙΔΩΤΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: η ευχάριστη είδηση της ημέρας

01/06/2021

Ο Αυτόματος Εξωτερικός Απινιδωτής (Automated External Defibrillator – AED)  είναι μια φορητή συσκευή η οποία αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και εάν αναγνωρίσει κάποιον ρυθμό που επιδέχεται απινίδωση χορηγεί ρεύμα, έτσι ώστε να αποκαταστήσει τον φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό μετά από μια καρδιακή ανακοπή.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική στατιστική αρχή για το έτος 2017-2018 στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 7654 εκπαιδευτικά ιδρύματα (δημοτικά, γυμνάσια και γενικά λύκεια). Ενώ από το 2007 σύμφωνα με υπουργική εγκύκλιο η παρουσία του Αυτόματου Εξωτερικού απινιδωτή κρίθηκε απαραίτητη στα ελληνικά σχολεία όπως και σε άλλους δημόσιους χώρους (Υ4αοικ 22.8.2007, Εγκύκλιος Υπουργείου Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης «Κανόνες Χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή ή Απινιδιστή σε Δημόσιους Χώρους») μόνο ένα δραματικά μικρό ποσοστό της τάξεως του 0,8% διαθέτουν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή και αυτό χάρη στη δράση του KIDS SAVE LIVES.

Οι AED λοιπόν οφείλουν να τοποθετούνται σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι δυνατή η εύκολη και γρήγορη πρόσβαση σε αυτούς και να γνωστοποιηθεί η ύπαρξη του στους αρμόδιους φορείς όπως το ΕΚΑΒ, οι διασώστες και οι πιστοποιημένοι ανανήπτες της περιοχής.

Την καίρια αυτή σημασία της παρουσίας του AED αναγνώρισε και το Υπουργείο Παιδείας και το Ινστιτούτο εκπαιδευτικής πολιτικής εγκρίνοντας μάθημα Α΄ βοηθειών στα σχολειά  με την ονομασία «KIDS SAVE LIVES  – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ» το οποίο ανάμεσα στις 8 θεματικές ενότητες Α’ Βοηθειών διδάσκει την ασφαλή χρήση του Απινιδωτή. Η ομάδα μας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας, έχει ήδη εκπαιδεύσει περισσότερους από 50.000 μαθητές σε περισσότερα από 500 σχολεία της χώρας με αποτέλεσμα να τοποθετηθούν οι υπάρχοντες 62 AED στα σχολεία και άλλοι 80 που τοποθετήθηκαν σε κεντρικό σημείο της κοινότητας με πρωτοβουλία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων τους [δείτε τους εδώ: https://kidssavelives.gr/map-wide/ ]

Διαβάζοντας λοιπόν τα παραπάνω γεννάται το ερώτημα   «Γιατί στα σχολεία?»

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πολυδιάστατη.

Αρχικά,  το σχολείο είναι ως γνωστόν μία μικρογραφία της κοινωνίας. Φυσικά η Καρδιακή ανακοπή δεν είναι συχνή στα παιδιά, αλλά δεν είναι απίθανο να συμβεί. Και οι πιθανότητες ενός συμβάματος στον χώρο του σχολείου αυξάνονται αν σκεφθεί κανείς την αθλητική δραστηριότητα κατά το μάθημα της γυμναστικής ή το διάλειμμα , τους εκπαιδευτικούς, το υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό, ακόμη και τους επισκέπτες ή τους γονείς των μαθητών.

Η ύπαρξη Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή στο σχολείο δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να εξοικειωθούν με τις βασικές δεξιότητες υποστήριξης της ζωής όπως η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και η χρήση AED ώστε να μπορέσουν να τις αναπαράγουν ΑΜΕΣΑ σε περίπτωση ανάγκης και να σώσουν μια ζωή.

Μελέτες έχουν δείξει πως η άμεση (εντός 4λέπτου) έναρξη ποιοτικής ΚΑΡΠΑ και η χορήγηση απινίδωσης μπορεί να βελτιώσει έως και 70% την επιβίωση.  Κάθε λεπτό καθυστέρησης στην απινίδωση ελαττώνει την πιθανότητα επιβίωσης κατά 10-12% και αυξάνει τις πιθανότητες μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης λόγω έλλειψης Οξυγόνου.

Αυτές οι δεξιότητες σταδιακά μετατρέπονται σε εγκατεστημένη γνώση που θα τους ακολουθεί στην υπόλοιπη ζωή τους. Με αυτόν τον τρόπο, πέρα από τις πρακτικές δεξιότητες, καλλιεργείται και η προσφορά προς τον πάσχων συνάνθρωπο, η άμεση ανταπόκριση, η ψυχραιμία σε δυσχερείς καταστάσεις, η αλληλεγγύη, ο εθελοντισμός  και η κοινωνική ευθύνη.

Επίσης το σχολείο συνήθως βρίσκεται στο κέντρο της εκάστοτε τοπικής κοινωνίας είτε σε κεντρικό σημείο της πόλης και άρα ο ΑΕD που βρίσκεται σε αυτό είναι άμεσα διαθέσιμος να χρησιμοποιηθεί από έναν μεγάλο αριθμό πολιτών, ανανηπτών και διασωστών.

Τέλος, οι συσκευές αυτές δεν  χορηγούν ρεύμα παρά μόνο όταν αυτό κριθεί απαραίτητο για να επαναφέρει έναν άνθρωπο στη ζωή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους πιστοποιημένους διασώστες.

Η τοποθέτηση τους λοιπόν στα σχολεία και τους δημόσιους χώρους γενικότερα καθίσταταιαπόλυτα ασφαλής και κυριολεκτικά, ζωτικής σημασίας.


H αισιόδοξη πλευρά της Ελλάδας
Τα τελευταία θετικά στοιχεία δείχνουν πως το 99,51% των Διευθυντών δηλώνει ΝΑΙ στην τοποθέτηση απινιδωτή μετά το μάθημα KIDS SAVE LIVES [αλλαγή νοοτροπίας] και το 94,4% δηλώνει πως θα ξεκινήσει διαδικασίες με σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά απινιδωτή!!

Αυτό οδήγησε πρόσφατα στην αναγνώριση πως σε εβδομαδιαία βάση μπαίνει ένας περίπου απινιδωτής στα ελληνικά σχολεία, δείχνοντας περίτρανα πως η Ελλάδα αλλάζει, το μόνο που χρειαζόταν ήταν ένα μάθημα Α’ Βοηθειών, εθελοντισμού και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αγορά & τοποθέτηση απινιδωτών στο σχολείο ή την κοινότητα σας, επικοινωνήστε εδώ: kidssavelives@gmail.com

Μητκάνη Καλυψώ
Ειδικευομένη Νευρολογίας
ΓΝΘ Άγιος Παύλος

Οδηγός Πρώτων Βοηθειών, κατεβάστε δωρεάν, ΕΔΩ!

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!