TOP

10 πράγματα που θα πρέπει να μάθετε για το NO.NO.GO Project

01/06/2021

Πρωτοβουλία ανάπτυξης δικτύου ανανηπτών και απινιδωτών στην Ελλάδα.
Επιστημονικά Υπεύθυνος Προγράμματος: Στεφανάκης Αναστάσης

 


 Τι είναι το NO.NO.GO;

1. Είναι μια προσπάθεια απλοποίησης των οδηγιών αναζωογόνησης, με σκοπό η αναζωογόνηση και η έγκαιρη αναγνώριση θυμάτων καρδιακής ανακοπής να είναι κάτι εύκολο, κατάλληλο μέχρι και για τα παιδιά και τους απλούς πολίτες…2.
Είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία των συνήθη υπόπτων [Ανθρωπιστικός Οργανισμός KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας – ΕΕΕΠΦ] που στόχο έχουν βάλει να αυξήσουν την επιβίωση θυμάτων καρδιακής ανακοπής στην Χώρα μας!!3.
Είναι μια προσπάθεια ανάπτυξης ενός δικτύου πιστοποιημένων ανανηπτών σε χωριά και αστικές περιοχές της Χώρας, οι οποίοι με την ταχεία χρήση Αυτόματων Εξωτερικών Απινιδωτών [AEDs] θα ανταποκρίνονται άμεσα και έγκαιρα σε πιθανή καρδιακή ανακοπή ενός συνανθρώπου μας4.
Είναι μια ”ανάγκη” για τον τόπο μας, καθώς αποδεικνύεται πως η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία Θέση της Ευρώπης στην αναζωογόνηση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής και τελευταία στην έναρξη Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης [EURECA ONE] από τους πρώτους παρευρισκόμενους, διαθέτοντας μερικές μόνο 100άδες Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές [AEDs] σε δημόσιους χώρους


5. Ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια στην ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ [2013] από τους Αναστάση Σαμαρά, Αναστάση Στεφανάκη, θεμελή Ιερισσιώτη, όπως συνέβη και με το εγκεριμένο από το ΥΠΠΕΘ πρόγραμμα εκπαίδευσης μαθητών σχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές [2010]


6. Για πρώτη φορά ίσως στην Ελλάδα, απλοί εκπαιδευμένοι από το KIDS SAVE LIVES και την ΕΕΕΠΦ πολίτες και παιδιά,  βοήθησαν να επιστρέψουν στην ζωή 13 θύματα καρδιακής ανακοπής [2016-2018] και 3 παιδιά που υπέστησαν πνιγμονή από ξένο σώμα


7. Στις ομάδες ΑΝΑΝΗΠΤΩΝ που διαθέτουν ΑΠΙΝΙΔΩΤΗ, ανήκουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Κυρίως απλοί πολίτες δηλαδή και η ηλικία δεν παίζει ρόλο παρά μόνο να είναι πιστοποιημένοι από το ERC.


8. Οι ομάδες αυτές επικοινωνούν με προσχεδιασμένα μηνύματα στο κινητό τους και  με μαζική αποστολή ενημερώνουν τους πιστοποιημένους ανανήπτες. πχ ”πιθανή καρδιακή ανακοπή, ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ”. Σε συμβάν της ορεινής Χαλκιδικής,  3 ανανήπτες βρισκόταν δίπλα στο θύμα μέσα σε 3μιση λεπτά με ένα Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή μαζί τους.


9. Το KIDS SAVE LIVES προσφέρει τα τελευταία χρόνια εθελοντική επανεκπαίδευση σε 100άδες πιστοποιημένους πολίτες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, πριν την έναρξη κάθε θερινής περιόδου με σκοπό την επικαιροποίηση των γνώσεων τους. Η πρωτοβουλία αυτή βοηθάει σε μεγάλο βαθμό τους απλούς πολίτες να θυμηθούν όλα αυτά τα οποία διδάχτηκαν πριν ένα, δύο ή τρία χρόνια. Γνώση η οποία δεν χρησιμοποιείται ξεχνιέται λέει ο κανόνας και το NO.NO.GO θυμίζει όλες τις δεξιότητες αναζωογόνησης σε μαθητές και απλούς πολίτες.

Λίστα Μελισσοχωρίου Πέλλας


10. Το NO.NO.GO PROJECT βοήθησε πολύ στην ταυτοποίηση δεκάδων Απινιδωτών και την καταγραφή  230 περίπου Απινιδωτών σε σχολεία, χωριά και υπηρεσίες ανά την Ελλάδα.

Τα στοιχεία αυτών των απινιδωτών μπορείτε να δείτε εύκολα και γρήγορα στον Εθνικό Χάρτη Απινιδωτών ΕΛΛΑΔΑ, ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ KIDS SAVE LIVES  που δημιούργησε το KIDS SAVE LIVES σε συνεργασία με την DREAMLAB TECHNOLOGIES LIMITED.

Mέσω GPS βρείτε τον κοντινότερο απινιδωτή για την έγκαιρη χρήση τους ή καταγράψτε τον δικό σας απινιδωτή.

Τις ημέρες αυτές, εταιρεία προγραμματιστών ανακατασκευάζει την εφαρμογή με νέες δυνατότητες που θα βοηθήσουν όλους εσάς στην πραγματικά σκληρή κατάσταση μιας καρδιακής ανακοπής.ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΦΟΡΕΩΝ ΣΤΟ NO.NO.GO

Αν ο φορέας σας [Σχολείο, Σύλλογος, Υπηρεσία κοκ] διαθέτει Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή και πιστοποιημένους ανανήπτες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, μπορείτε να συμμετάσχετε στο δίκτυο ανανηπτών και απινιδωτ’ων που δημιουργούμε και σε τακτά χρονικά διαστήματα ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ εκπαιδευτές της ΕΕΕΠΦ και του KIDS SAVE LIVES θα σας επανεκπαιδεύουν.*

* Ενδέχεται σε μακρινές αποστάσεις να ζητηθεί η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης.

♥ Τα έχει αυτά ο εθελοντισμός 

Για να συμμετέχετε, αρκεί να στείλετε μήνυμα στο Εmail:
nonogo.kidssavelives@gmail.com

[Υπόψην κας Γεωργίας και Όλγας Βατάλη] με τα παρακάτω στοιχεία:
:: Στίγμα και φωτογραφίες του απινιδωτή και του ευρύτερου χώρου που τοποθετήθηκε
:: Ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και e-mail των πιστοποιημένων ανανηπτών

Οι εκπαιδευτές μας θα ανταποκριθούν θετικά στο κάλεσμα σας
και άμεσα θα κάνουν για εσάς 5 τουλάχιστον πράγματα

:: θα σας επανεκπαιδεύσουν δωρεάν στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής [ΚΑΡΠΑ – ΑΠΙΝΙΔΩΣΗ – ΘΕΣΗ ΑΝΑΝΗΨΗΣ – ΠΝΙΓΜΟΣ – ΠΝΙΓΜΟΝΗ]
:: θα δημιουργήσουν λίστες με τα στοιχεία των πιο δραστήριων ανανηπτών που θα μοιραστούν στην ευρύτερη κοινωνία
:: τα στοιχεία αυτά θα δοθούν στην Υπηρεσία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας [166-ΕΚΑΒ] με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση σας
:: θα σας δοθούν οι πιο έγκυροι αλγόριθμοι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης [ERC] και το logo του επίσημου σήματος Απινιδωτή
:: τα στοιχεία του απινιδωτή σας και οι φωτογραφίες του χώρου που βρίσκεται θα ανεβούν στην δωρεάν εφαρμογή του KIDS SAVE LIVESKIDS SAVE LIVES – NO.NO.GO – L.I.F.E. F.O.R.C.E.

H ανάπτυξη του προγράμματος εκπαίδευσης μαθητών σχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικών στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση στα Ελληνικά Σχολεία [KIDS SAVE LIVES / 2010 – 2018], η ανάπτυξη δικτύου Απινιδωτών [ΑΕDs] – Ανανηπτών στην Ελλάδα [NO. NO. GO / 2013 – 2018] και η ανάπτυξη προγράμματος εκπαίδευσης μικρών παιδιών στη Βασική Υποστήριξη της Ζωής μέσα από διασκεδαστικές δραστηριότητες [L.I.F.E. F.O.R.C.E. / 2018 – 2021], από την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και τον Οργανισμό KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές θα βοηθήσουν στην επιβίωση θυμάτων εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής στην Ελλάδα.

Ήδη ξεκίνησε να συμβαίνει με μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα, μέλημα μας είναι να δουλέψουμε σκληρά για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τα προγράμματα μας σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, σύμφωνα με τις αρχές και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης.

ΤΙ ΚΙ ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΙΔΙ,
ΣΩΣΕ ΕΣΥ ΜΙΑ ΖΩΗ

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!