TOP

10 ΑΠΛΕΣ ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ για να σώσεις μια ζωή!

30/08/2022

Ο ΔΕΚΑλογος των Πρώτων Βοηθειών του KIDS SAVE LIVES, αφορά Δεξιότητες ζωής, που πρέπει να διδάσκονται σε κάθε ελληνικό σχολείο!! Ήδη σε αυτές τις δεξιότητες έχουν εκπαιδευτεί 100,000 παιδιά, έφηβοι και ενήλικοι σε σχολεία και κοινότητες όλης της Χώρας από το KIDS SAVE LIVES, και θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να γίνει θεσμοθετημένο ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ από το Υπουργείο Παιδείας.

.

Μέχρι τότε, για να λύσεις τα 10 απειλητικά προβλήματα, απαιτούνται μόνο βασικές γνώσεις Πρώτων Βοηθειών και ΔΥΟ ΜΟΝΟ ΧΕΡΙΑ!

1. ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ… ΚΑΛΕΣΕ ΤΟ 112 ή 166!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Όταν απειλείται μια ζωή, θα πρέπει να καλέσεις την εξειδικευμένη βοήθεια μέσω ενός τηλεφώνου, από την ηλικία των 4-5 ετών!

ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Κάλεσε το 112 (Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης) ή το 166 (Ε.Κ.Α.Β.) αναφέροντας: ΠΟΙΟΣ/Α είσαι | ΠΟΥ βρίσκεσαι | ΤΙ συμβαίνει και κλείσε τελευταίος/-α το τηλέφωνο, απαντώντας στις ερωτήσεις του τηλεφωνητή!

ΙΔΕΑ: Χρησιμοποίησε hands free ή τη λειτουργία μεγαφώνου του κινητού, για να απελευθερώσεις τα χέρια σου! Δες το video: https://youtu.be/GC2VaSj_n6Y

.

2. ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ…THIS IS ΚΑΡΠΑ!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Ένα θύμα μπροστά σου δεν αναπνέει φυσιολογικά! Σημαίνει πως η καρδιά του σταμάτησε, δεν είναι ζωντανό!

ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Χορήγησε 30 θωρακικές συμπιέσεις γρήγορα & δυνατά και 2 εμφυσήσεις διάσωσης, το γνωστό “φιλί της ζωής”! Συνέχισε εναλλάξ τις δεξιότητες, χωρίς διακοπές!

ΙΔΕΑ: Χρησιμοποίησε την Καθοδηγούμενη ΚΑΡΠΑ του iSAVElives app: https://kidssavelives.gr/isavelives/

.

3. ΜΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ… ΜΕ ΡΕΥΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Ένα θύμα δεν αναπνέει φυσιολογικά, βρίσκεται δηλαδή σε καρδιακή ανακοπή. Ζήτησε να σου φέρουν τον πλησιέστερο Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή!

ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Ενεργοποίησε τον Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή, ακολουθώντας στο εξής τις φωνητικές και οπτικές οδηγίες του για τοποθέτηση ηλεκτροδίων, ΚΑΡΠΑ ή Απινίδωση!

ΙΔΕΑ: Βρες τον πλησιέστερο μέσω του Εθνικού Χάρτη Απινιδωτών: https://kidssavelives.gr/aed/

.

4. ΣΕ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΑΝΑΚΟΠΗ… ΔΩΣΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Ένα παιδί κάτω των 8 ετών δεν αναπνέει φυσιολογικά. Συνήθως τα παιδιά οδηγούνται σε ανακοπή λόγω αναπνευστικού προβλήματος!

ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Στο παιδί κάτω των 8 ετών, χορήγησε αρχικά 5 εμφυσήσεις διάσωσης! Εάν δεν ξεκινήσει να αναπνέει, χορήγησε ΚΑΡΠΑ με το ένα σου χέρι για ένα λεπτό, συνέχισε με κλήση στο 112 | 166 και χρήση Απινιδωτή!

ΙΔΕΑ: Δες τι πρέπει να κάνεις στο video: https://youtu.be/fzNNiBlsnsY

.

5. ΤΟ ΑΝΑΙΣΘΗΤΟ ΘΥΜΑ… ΠΑΝΤΑ ΣΕ ΠΛΑΓΙΑ ΘΕΣΗ!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Ένα θύμα έχασε τις αισθήσεις του λόγω ζάλης, λήψης αλκοόλ ή άλλων παθολογικών καταστάσεων! Μην το αφήσεις ανάσκελα, κινδυνεύει!

ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Γύρισε το αναίσθητο θύμα σε πλάγια θέση ανάνηψης (ασφαλείας), με σκοπό να εξασφαλίσεις ανοιχτό τον αεραγωγό του. Έτσι ο δρόμος προς τους πνεύμονες δεν θα κινδυνεύσει από εισρόφηση, ή την χαλάρωση κάποιων μαλακών δομών του στόματος!

ΙΔΕΑ: Δες τι πρέπει να κάνεις στο video: https://youtu.be/POzm8PCIsJo

.

6. ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΝΙΓΜΟ… ΦΥΣΑ!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Ένα θύμα πνιγμού από υγρό στοιχείο, έχει πάθει αναπνευστική ανακοπή εξαιτίας της ασφυξίας (το κεφάλι του βρισκόταν μέσα στο νερό).

ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Στο θύμα πνιγμού χορήγησε αρχικά 5 εμφυσήσεις διάσωσης! Εάν δεν ξεκινήσει να αναπνέει, χορήγησε ΚΑΡΠΑ για 1 λεπτό, συνέχισε με κλήση στο 112 | 166 και χρήση Απινιδωτή!

ΙΔΕΑ: Δες τι πρέπει να κάνεις στο video: https://youtu.be/yAV319dYCjw

.

7. ΣΕ ΜΙΑ ΠΝΙΓΜΟΝΗ… ΧΤΥΠΑ!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Ένα θύμα πνιγμονής από ξένο σώμα (πχ φαγητό, κέρμα, παιχνίδι κ.α.), δεν μπορεί να αναπνεύσει, με κίνδυνο να πάθει αναπνευστική ανακοπή τα επόμενα δευτερόλεπτα λόγω της ασφυξίας!

ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Σε πλήρη απόφραξη, χορήγησε αρχικά 5 χτυπήματα στην πλάτη, για να πεταχτεί το ξένο σώμα προς τα έξω! Εάν δεν βγει, χορήγησε 5 κοιλιακές ώσεις προς τα μέσα και πάνω. Συνέχισε εναλλάξ τις δεξιότητες!

ΙΔΕΑ: Δες τι πρέπει να κάνεις στο video: https://youtu.be/RwwCElv3ZB4

.

8. ΣΕ ΣΠΑΣΜΟΥΣ… ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Ένα θύμα κάνει σπασμούς επιληπτικής κρίσης. Τα επόμενα δευτερόλεπτα θα πρέπει να το προστατεύσουμε από τον αυτοτραυματισμό του, εξασφαλίζοντας παράλληλα ανοιχτό αεραγωγό.

ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Διώξε γύρω από το θύμα οτιδήποτε μπορεί να το τραυματίσει, προστατεύοντας ιδιαίτερα το κεφάλι του. Τοποθέτησε το θύμα σε θέση ανάνηψης κ κάλεσε βοήθεια!

ΙΔΕΑ: Δες τι πρέπει να κάνεις στο video: https://youtu.be/dll6cUTVf2s

.

9. ΣΕ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ… ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ & ΚΑΛΕΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΜΕΣΩΣ!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Το Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο παραμένει μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και η κύρια αιτία αναπηρίας στον κόσμο!

ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Αναγνώρισε γρήγορα το εγκεφαλικό επεισόδιο: ΧΕΡΙ δεν κινείται | ΟΜΙΛΙΑ μπερδεμένη | ΠΡΟΣΩΠΟ στραβό | κάλεσε ΑΜΕΣΩΣ το 112-166. Μέχρι να φτάσει το ασθενοφόρο, τοποθέτησε το θύμα σε θέση ανάνηψης!

ΙΔΕΑ: Δες τι πρέπει να κάνεις στο video των ΧΟΠΑ ΗΡΩΩΝ 112: https://youtu.be/25onjdGVNq8

.

10. ΣΕ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ… ΠΑΤΑ ΔΥΝΑΤΑ!

ΠΡΟΒΛΗΜΑ: Η αιμορραγία παραμένει η κύρια αιτία ΠΡΟΒΛΕΨΙΜΟΥ θανάτου, μετά από τραυματισμό! Αντιμετώπισε έναν άδικο θάνατο άμεσα, με τα δύο σου χέρια!

ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ: Φόρεσε γάντια προστασίας, πίεσε σταθερά και δυνατά στο σημείο πουαιμορραγεί, με αρκετές γάζες ή κάποιο καθαρό ύφασμα!

ΙΔΕΑ: Παρακολούθησε ένα σεμινάριο αντιμετώπισης τραύματος. Το KSL σύντομα θα ενεργοποιήσει το TRAUMA WORKSHOP: https://kidssavelives.gr/ekpaideusi/

.

SHARE
Εάν το βρήκες χρήσιμο, κοινοποίησε το άρθρο των 10 απλών Πρώτων Βοηθειών στους φίλους σου, οι Πρώτες Βοήθειες αφορούν το ίδιο τα ΠΑΙΔΙΑ, τους ΕΦΗΒΟΥΣ και τους ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ!

.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Την Graphic Designer Γεωργία Ιωσηφίδου
Και τον Φωτογράφο Δημήτρη Καραγεώργο

.

#kidsavelives
#isavelives


Tags

Καλώς όρισες! Πριν φύγεις εξασφάλισε πως θα κατεβάσεις το App επειγόντων iSAVElives που σου προσφέρουμε δωρεάν, επιλέγοντας το από το πεδίο iSAVElives! Ζήτησε μας επίσης να σε εκπαιδεύσουμε εντελώς δωρεάν, από το πεδίο ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!